Мария Габриел хвърли истината в лицето на Скопие

Каза, че пред макенодците стоят не само промените в конституцията

Мария Габриел хвърли истината в лицето на Скопие | StandartNews.com

Политиците в Северна Македония продължават да коментират думите на българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, че пред Скопие стоят не само промените в конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в основния закон на страната, но и спазване на Договора за приятелство и добросъседство и двата протокола, които министрите на външните работи подписаха през 2019 и 2022 г., предаде БТА.

Според председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който днес посети община Свети Николе, Мария Габриел е „хвърлила истината в лицето” на управляващите, което е начало на предстоящи проблеми, които ВМРО-ДПМНЕ трябва да реши, когато дойде на власт. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че нови условия по пътя на евроинтеграцията на Северна Македония от страна на България няма и всичко останало в отношенията на страната с България е свързано с Договора за добросъседство и се решава на двустранно ниво.

„Тя (Габриел) не каза, че има нови условия. Имаме много ясна преговорна рамка и в нея има задължения и за ЕС, и за Северна Македония. На последната среща на върха ЕС- Западни Балкани и на последния Европейски съвет в Брюксел получихме ясното заключение, че Република Северна Македония успешно е завършила процеса на скрининг. Остава държавата да изпълни задължението си да направи промените в Конституцията и незабавно да бъде насрочена втората междуправителствена конференция. Всичко останало е ежедневна политика, която не облагодетелства никого, освен тези, които не искат страната да бъде интегрирана в Европейския съюз“, посочи Ковачевски след събитие, на което бяха подписани договори с 44 общини за реализацията различни местни проекти.

От своя страна председателят на основната опозиционна партия Християн Мицкоски разтълкува думите на българския министър на външните работи като потвърждение на тезата на ВМРО-ДПМНЕ, която не желае да подкрепи промените в конституцията „под български диктат”, и настоява за гаранции, че България няма да поставя нови искания към Северна Македония.

Мицкоски повтори позицията си, че проблемът, за който от опозиционната партия са предупреждавали година и половина, вече е факт, защото управляващите в страната са подписали преговорната рамка без консултации с опозицията и нейната подкрепа. По думите му ВМРО-ДПМНЕ е готова след изборите и след като сформира новото правителство, да обсъди вариант за решаване на проблема с България по начин, „който представлява достойно решение”.

Вчера по подобен начин думите на Габриел бяха коментирани и от заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, според когото те означават възможност за бъдещо вето от страна на България, а министърът на външните работи на страната Буяр Османи посочи, че нови български искания не могат да минат през преговорната рамка.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай