Изгонени от Европа, руските шпиони се завръщат за нова битка

Руските разузнавателни служби успяха да се съвземат и сега наблюдаваме все повече операции

Изгонени от Европа, руските шпиони се завръщат за нова битка | StandartNews.com

След пълномащабната руска инвазия в Украйна започна масово експулсиране от Европа на руснаци, най-вече на разузнавачи под прикритие. Сега обаче руските шпиони се завръщат, като много от тях са граждани на трети страни.

Прехващането на поверителен разговор между висши германски офицери, обсъждащи военната помощ за Украйна, насочи вниманието към дейността на руската агентура. Сега тя е в офанзива след няколко провала на разузнавателния апарат на Кремъл, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че първата година от войната на Русия срещу Украйна е преминала под знака на "масовото експулсиране" в Европа на руски шпиони, работили под дипломатическо прикритие. Така според експерти Кремъл е загубил стотици шпиони.

"Това се отрази на операциите", коментира пред АФП разследващият журналист Андрей Солдатов, основател на специализирания сайт Agentura.ru.

Още преди това руските разузнавателни служби - от военното разузнаване ГРУ през наследилата легендарния КГБ Федерална служба за сигурност до външното разузнаване СВР - фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява. В резултат, когато нахлуха в съседната държава на 24 февруари 2022 г., руските войски вероятно са очаквали да я разгромят за няколко дни, или просто да бъдат посрещнати "с хляб и сол" - нещо, което очевидно не се случи.

Нито пък руското разузнаване успя да предотврати опита за метеж на наемниците от групата "Вагнер", водени от Евгений Пригожин, през юни миналата година. Макар че впоследствие "Готвача на Кремъл" загина само два месеца по-късно при самолетна катастрофа, за която малцина се съмняват, че е била предизвикана умишлено.

Руските разузнавателни служби обаче "успяха да се съвземат и сега ние наблюдаваме все повече операции, водени в Европа, дезинформация, ликвидирания (на хора) или прехвърляне на агенти, шпионаж", посочва Солдатов. Той говори за много големи усилия от тяхна страна.

Руските шпиони бяха изгонени от Европа. Сега те се върнаха, обобщава на свой ред в. "Файненшъл таймс".

Британският всекидневник коментира, че Русия е подновила агресивно своята шпионска война със Запада и публикуването от Москва на телефонен разговор, в който висши офицери от германските военновъздушни сили обсъждат изпращането на крилати ракети на Украйна, е само поредният смразяващ пример.

"Играта на котка и мишка се завърна", цитира "Файненшъл таймс" представител на западно разузнаване. Негов колега предупреждава, че "руските (шпионски) дейности... са също толкова много, или дори повече, отколкото по време на Студената война". "Руското разузнаване е огромна машина и отново прави това, което винаги е правило", допълва трети западен разузнавач.

АФП отбелязва, че руските тайни служби са направили така, че да се говори за тях през последните седмици с безспорни успехи.

В края на миналия месец президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че Русия се е добрала предварително до плановете за украинската контраофанзива през лятото, чийто неуспех бе тежък удар за Киев.

"Друг трофей" за руското разузнаване бе аудиозаписът на разговора между германски офицери, който бе публикуван на 1 март от главния редактор на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. Случаят постави в неудобно положение съюзниците на Германия и предизвика държавен скандал в Берлин.

След разпадането на Съветския съюз разузнаването не е спирало да бъде приоритет за Кремъл, посочва АФП. То получи още по-голямо внимание и ресурси след идването на власт на президента Владимир Путин - самият той бивш агент на КГБ, служил в комунистическа Източна Германия през 80-те години на миналия век.

Отслабени от масовото експулсиране на техни агенти в Европа, руските власти "вече разчитат на чужди граждани", обяснява Андрей Солдатов. "Виждаме сърби, виждаме българи и граждани на още няколко други държави, например австрийци, да участват в руски операции", допълва той.

Бившият директор на френското военно разузнаване, генералът от резерва Кристоф Гомар, коментира, че руските разузнавателни служби "постоянно се приспособяват. И, без никакво съмнение, те се възползваха от украинските бежанци и руските изгнаници, сред които има агенти."

Според изследване на Кралския институт на обединените служби ГРУ е реформирало своята система за провеждане на операции и е наело, в някои случаи чрез фиктивни компании, хора с различни профили, често без никаква връзка с официални институции, и които съответно е трудно да бъдат засечени от контраразузнаването. Британският мозъчен тръст дава пример със студенти от балкански държави, Африка и дори Латинска Америка.

Освен обичайната цел да събират поверителна информация, твърдят експерти, тези агенти са натоварени и с други задачи: да дестабилизират европейските общества, да отслабят подкрепата за Украйна и да всеят разделения между съюзниците. Изтеклият запис на германските военни е нагледен пример за тази стратегия.

Руските служби "са много добри, тъй като западняците са пълни наивници от 1991 г. (когато се разпадна Съветският съюз), те не разбират руската заплаха, нямат експерти и персонал, говорещ руски език", предупреждава един от авторите на изследването Олександър Данилюк.

Генерал Гомар додава, че "днес истинският проблем на западняците е, че те не са много наясно за рисковете и проявяват прекалено голямо доверие и леност, което доведе до прехващането (на разговора) на германците". Офицерите просто не са провели дискусията си по криптирани канали за комуникация просто защото са по-сложни за използване, смята той.

За Солдатов основният фактор обаче е психологически: "Руската армия е в състояние на война, докато европейците технически живеят в мир. А да се промени военна култура в мирно време наистина е много трудно."

През последните години руското разузнаване, наследило легендарния статут на КГБ от съветско време, понесе редица удари, включително като допусна предварителното сдобиване на западните служби с плановете за предстоящата пълномащабна инвазия в Украйна и очевидното подценяване на нейните въоръжени сили. Впоследствие обаче то изглежда започна да се приспособява към новата международна обстановка, напомняща периода на Студената война, така както впрочем и Русия като цяло. Така че въпреки превъзходството на западните сили в редица отношения и засилването на сътрудничеството между техните служби руското разузнаване си остава потаен и опасен противник, който, както отчита "Файненшъл таймс", е способен на "зрелищни операции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илия
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи