Искат оставката на исландския премиер (ВИДЕО)

Искат оставката на исландския премиер (ВИДЕО) | StandartNews.com

Исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон ще отговаря на критиките на членовете на парламента по повод разкритията от „Панамските документи". Депутатите поискаха оставката на министър-председателя и свикването на предсрочни избори, съобщава британското издание „The Guardian".

Според информацията в документите, разкриващи как редица богати хора са пазили парите си в офшорни зони, Гунлаугсон и заможната му съпруга държали големи суми от инвестиции във фирма на Карибите. Те били съсобственици на компанията „Wintris", основана през 2007 г., чрез която избегнали плащането на солидни данъци.

По онова време семейството живеело във Великобритания.

Повече от две години Гунлаугсон притежавал 50% от дяловете във фирмата, след което ги продал на съпругата си за „крупната" сума от един долар.

От администрацията на премиера казват, че съдружието му във въпросната фирма било „грешка" и никога не е бил пазен в тайна фактът, че парите на компанията са от бизнес на семейството на половинката му.

След като се оттеглил от ръководството на фирмата, Гунлаугсон се върнал в Исландия и бил избран за депутат.

Когато за първи път премиерът получил въпрос от журналисти дали някога е притежавал офшорна компания, той отговор с категорично: „Не!"

„Исландките компании, с които съм работил, са имали отношения с офшорки, но аз никога не съм крил собствените си активи", заявил Гунлаугсон.

Запитан какво знае за „Wintris", политикът заявил: „Това е компания, в чийто борд съм членувал, ако добре си спомням".

Веднага след този отговор, Гунлаугсон прекъснал изявлението си пред медиите.

Към днешна дата премиерът и съпругата му са категорични, че никога не са укривали данъци от исландските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай