Гърция с голям проект. Засяга редица страни

Планира да бъде завършен до началото на 2026 г.

Гърция с голям проект. Засяга редица страни | StandartNews.com

Ключов проект за Гърция се осъществява с бързи темпове. Работата по железопътната линия, която ще свързва Гърция с Европа тече с бързи темпове. Маршрутът Солун-Идомени е една от най-важните трансгранични връзки между Гърция и Европа.

Този важен проект, според ERGOSE, се планира да бъде завършен до началото на 2026 г. Целта е да се модернизира електрифицираната железопътна линия, водеща първо към Северна Македония и след това към Централна Европа. Това отново отваря пътя за международни пътнически маршрути от Гърция до други европейски страни. 

Въпреки това модернизацията на тази конкретна ос ще подобри превоза на товари в чужбина. По-специално ще засили движението на контейнери с железопътен транспорт към Западните Балкани, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Железопътната линия е от голямо значение, тъй като като трансгранична част от основната мрежа TEN-T (Трансевропейска транспортна мрежа, свързваща региони в рамките на Европейския съюз и осигуряваща мултимодален пътнически и търговски транспорт), тя може да помогне за преразпределението на превозни средства за транспорт на стоки, „разтоварване“ магистрали.

Общата дължина на оста на линията Солун-Идомени, на която ще бъде инсталирана новата система за дистанционна сигнализация и ETCS L1, е 71 километра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай