Дипломатическа битка в ООН, валят ирански закани към САЩ

Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално

Дипломатическа битка в ООН, валят ирански закани към САЩ | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Постоянният представител на Иран в ООН Амир Сайед Иравани (на снимката) заяви на спешното заседание на Съвета за сигурност тази нощ, че страната му "ще отговори пропорциално" на всяка военна операция на САЩ срещу нея, предаде Ройтерс.

Иравани каза, че нападението на Техеран срещу Израел в нощта срещу 14 април, заради което бе свикано спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, е било "необходимо и пропорционално". Той поясни, че макар и Иран да не търси ескалация на конфликта и да няма намерение да се ангажира с противопоставяне срещу САЩ, в същото време потвърждава правото си на самоотбрана.

"Ако САЩ започнат военни операции срещу Иран и неговите граждани и съответно застрашат националната ни сигурност и интереси, то Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално", заяви Иравани в ООН.

В същото време постоянният представител на Израел в Организацията на обединените нации Гилад Ердан обвини Иран в нарушаване на международното право по време на заседанието на Съвета за сигурност и пусна на таблета си видео, което показва как израелските сили прехващат ирански дрон над джамията "Ал Акса" в Йерусалим, която е свещено място за мюсюлманите, информира Ройтерс.

"Ето, може да го видите", е казал Ердан, като е размахал таблета по посока на иранския представител. Израелецът е призовал Съвета за сигурност да осъди Иран, да върне санкциите и да обяви иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) за терористична организация.

"Забавянето на алармата за събуждане вече не е вариант. Единственият вариант е да се осъди Иран и да се използват всички средства, необходими да се накара Техеран да плати цената на ужасяващите си престъпления", заяви Ердан пред Съвета за сигурност, който бе свикан по негово искане, посочва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Трът
преди 2 седмици

Значи добрите еврейчета могат да убиват а иранците не могат.бах мама му. Те това е справедливост по еврейски. Ех къде е чичкото с мустаците

Откажи
Йовелин Йошков
преди 1 седмица

А бе тия евреи които реално нямат всепризната държава още от1948г.да не се напъват като глист на суха буца защото немогат да я пробият.Нали ако не са краварите Иран ще ги прегази за часове.Акакто сеотчертава краварите ги е изтрах защото ще си го вкарат отзад сами и немогат го пое.

Откажи