Байдън алармира! Тежки думи за Путин

След предната атака на Русия срещу Украйна

Байдън алармира! Тежки думи за Путин | StandartNews.com

Президентът Джо Байдън каза какъв ход трябва да се направи срещу Русия. Той подчерта, че най-новата ракетна атака на Русия срещу Украйна е „силно напомняне“, че руският президент Владимир Путин остана ангажиран с унищожаването на Украйна и каза, че "той трябва да бъде спрян", предаде Ройтерс.

Байдън разпространи изявление, публикувано по време на коледната му ваканция на американските Вирджински острови, във връзка с руската атака срещу Украйна през изминалата нощ, която отне живота на 31 цивилни и рани над 120 на територията на цялата страна.

Това беше най-мащабното въздушно нападение от нахлуването на Русия в съседната държава през февруари 2022 г.

„Това е силно напомняне на света, че след почти две години на тази опустошителна война целта на Путин остава непроменена. Той се стреми да заличи Украйна и да подчини народа й. Той трябва да бъде спрян“, каза Байдън.

Президентът на САЩ посочи, че Украйна е използвала системи за противовъздушна отбрана, които Вашингтон и неговите съюзници и партньори са й предоставили, за да може успешно да прехваща и унищожава много от ракетите и дроновете, изстреляни от Русия. Байдън призова Конгреса на САЩ да одобри продължаваща помощ.

„Ако Конгресът не предприеме спешни действия през новата година, няма да може да продължим да изпращаме оръжията и жизненоважните противовъздушни отбранителни системи, от които Украйна се нуждае, за да защити своя народ. Конгресът трябва да се активизира и да действа без допълнително забавяне“, каза Байдън.

Съединените щати заявиха вчера, че ще предоставят оръжие и оборудване на стойност до 250 милиона долара за Украйна в последния за тази година пакет от помощи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай