Вижте финалистите в Шампионската лига

Вижте финалистите в Шампионската лига | StandartNews.com

16 отбора намериха място на осминафиналите на Шампионската лига и очакват жребия за елиминациите, в понеделник, 16 декември, в Нион, от 13 часа.

Победители в групите: Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, ПСЖ, Байерн Мюнхен, Челси, Борусия Дортмунд, Атлетико Мадрид, Барселона.

Подгласници: Байер Леверкузен, Галатасарай, Олимпиакос, Манчестър Сити, Шалке, Арсенал, Зенит, Милан.

Според правилата, отбори, играли в една група в груповата фаза, нямат право да бъдат изтегляни един срещу друг. Отбори от една и съща държава също нямат право да бъдат събирани на осминафинал. Това ще избегне възможните немски и английски сблъсъци още в първите елиминационни срещи. Подгласниците са домакини на първата среща.

Още два жребия ще бъдат изтеглени до края на сезона в Шампионската лига - на 21 март 2013-та година - за четвъртфиналите, и на 11 април, за полуфиналите и финалната среща.

Осминафиналните дати са 18-19 февруари 2014, с реванши на 11-12 март, или 25-26 февруари, с реванши на 18-19 март.

Четвъртфиналите и полуфиналите са през април, а големият финал - на 24 май в Лисабон.

"Милан" се класира за осминафиналите в Шампионската лига след нулево равенство с "Аякс". "Росонерите" имаха точка преднина пред холандците и успяха да спечелят прекия спор за второто място. В другата среща класиралият се "Барселона" се развихри за 6:1 срещу "Селтик".

"Милан" игра защитно и рядко гледаше към вратата на "Аякс". Холандците бяха по-добрият отбор, като се възползваха много и от ранното изгонване на Монтоливо в 22-ата минута.

Пропуските обаче попречиха на гостите от Амстердам да стигнат до преднина. Кулминацията дойде в 95-ата минута, когато Клаасен стреля след задна ножица, а топката мина на сантиметри от гредата.

"Барселона" се забавлява на "Камп ноу" и стигна до шест гола срещу "Селтик". Три попадения отбеляза Неймар, като така бразилецът стана първият футболист с хеттрик в Шампионската лига и Копа Либертадорес.

В началото на мача Жерар Пике даде преднина на испанците, като отблизо вкара избита топка. Педро Родригес се разписа в 40-ата, а до почивката съставът на Херардо Мартино стигна и до трети гол. Неймар прати топката във вратата от четири метра след добро подаване.

В началото на второто полувреме Неймар получи на границата на наказателното поле и макар да беше притиснат от футболист на "Селтик", стреля точно. Малко след това той направи самостоятелен пробив през защитата на шотландците и вкара.

Шестият гол за каталунците дойде в 72-ата минута, когато Кристиан Тейо получи отляво, шутира и след рикошет топката попадна във вратата. "Селтик" стигна до почетен гол Георгиос Самарас в 88-ата минута. Той отбеляза с глава след центриране отдясно.

"Аякс" остана трети и ще играе в Лига Европа през пролетта.

"Челси" и "Шалке" се класираха за осминафиналите след победи в кръга. Лондончани се наложиха с 1:0 срещу "Стяуа", а германците спечелиха с 2:0 срещу "Базел".

Кралскосините имаха превъзходство и още в началото удариха греда, след като защитник на швейцарците имаше късмета да не си отбележи автогол в опита да изчисти топката. В 34-ата минута българският национал Иван Иванов получи директен червен картон за задържане на откъсващия се Адам Салай.

Юлиян Дракслер даде преднина на "Шалке" в 51-ата минута. След центриране отдясно топката стигна до него и той я прати по земята в обратния ъгъл на вратата. Шест по-късно след изпълнение на фаул "Базел" направи изкуствена задава, в която "се хванаха" четирима играчи на "Шалке". Съдията изненадващо не вдигна засада и Жоел Матип имаше време да се прицели и отблизо се разписа. До края игралият силно Джеферсън Фарфан направи няколко пропуска.

"Челси" стигна до минимален успех след попадение на Демба Ба. То дойде в десетата минута след центриране от ъглов удар и подаване с глава на Оскар.

Лондончани държаха инициативата и атакуваха повече, но не успяха да стигнат до втори гол. "Челси" спечели първото място, а "Шалке" е втори. "Базел" ще продължи в Лига Европа.

"Наполи" победи с 2:0 "Арсенал" в последен мач в група F в Шампионската лига. Успехът дойде след головете на Гонсало Игуаин и Хосе Мария Кайехон, но се оказа недостатъчен за италианците.

За тяхно нещастие "Борусия" (Дортмунд) измъкна успех с 2:1 срещу "Олимпик" (Марсилия) с гол на Кевин Гроскройц в 87-ата минута. Така трите отбора завършиха с по 12 точки, докато французите останаха без точки.

Напред продължават жълто-черните и лондончани. "Наполи" е вторият отбор в историята на Шампионската лига, който отпада с 12 точки, след ПСЖ през сезон 1997-98.

Воденият от Рафаел Бенитес отбор изигра добър мач. Италианците се бориха до край, за да заслужат право на участие в следващата фаза, като затрудниха максимално съперника си.

"Наполи" направи по-сериозните атаки, но не успяваше да поведе. В средата на второто полувреме пропуски направиха Игуаин и Пабло Армеро.

Аржентинският нападател даде преднина на отбора си в 74-ата минута. Той получи топката с гръб на границата на наказателното поле, завъртя се и макар да беше пазен от двама футболисти на "Арсенал" стреля точно в долния десен ъгъл на вратата, пазена от Войчех Шчесни.

Малко след това Микел Артета беше изгонен заради втори жълт картон. В моментите, в които се чакаше последния съдийски сигнал, Кайехон влезе отляво в наказателното поле и технично прехвърли Шчесни за 2:0.

Борусия (Дортмунд) трепереше до края, но успя да се класира за 1/8-финалите на Шампионската лига и то като лидер в най-инфарктната група – F. Финалистите от миналата година биха трудно с 2:1 аутсайдера Олимпик (Марсилия) като гост, но могат само да се радват на късни си победен гол и на факта, че Наполи би само с 2:0 Арсенал, защото още един гол във вратата на „артилеристите" щеше да прати италианците напред за сметка на немския тим.

Борусия беше по-добрия отбор на терена, поведе с гол на Левандовски още в 4-ата минута, но мачът не се разви така, както започна. В 14-ата минута обаче грешка на страничния съдия, който не видя засада на Диавара, доведе до изравнителен гол за Марсилия. В 34-ата минута Пайе сглупи и симулира за дузпа 2 минути, след като бе получил жълт картон и бе изгонен с втори такъв. Така домакините останаха с човек по-малко.

И това обаче не помогна на Борусия. Гостите просто не успяваха да вкарат. Положения не им липсваха, головите такива бяха немалко, в 57-ата минута дори самият Левандовски не успя да повярва какво е изпуснал, но в крайна сметка в 87-ата минута Гроскройц отбеляза безценния гол, който класира момчетата на Юрген Клоп напред.

Група Е:

КР Шалке 04 – Базел 2:0 (Иван Иванов - червен картон 32, 1:0 Дракслер 51, 2:0 Матип 57)

КР Челси – Стяуа 1:0 (Ба 10)

Класиране:

1. Челси 12 точки

2. Шалке 10 точки

3. Базел 8 точки

4. Стяуа 3 точки

Група F:

КР Наполи – Арсенал 2:0 (1:0 Игуаин 73, Микел Артета - 76 - червен картон, 2:0 Кайехон 90)

КР Олимпик Марсилия – Борусия Дортмунд 1:2 (0:1 Левандовски 4, 1:1 Халифа 14; Дмитри Пайет - червен картон 34, 1:2 Кевин Гроскрьойц 87)

Класиране:

1. Борусия 12 точки

2. Арсенал 12 т.

3. Наполи 12 т.

4. Марсилия 0 т.

Група G:

КР Атлетико Мадрид – Порто 2:0 (Раул Гарсия 15, Диего Коща 38)

КР Аустрия Виена – Зенит Санкт Петербург 4:1 (0:1 Кержаков 35, 1:1 Хосинер 44, 51, 3:1 Юн 48, 4:1 Киенаст 90+3)

1. Атлетико 16 точки

2. Зенит 6 т.

3. Порто 5 т.

4. Аустрия 5 т.

Група H:

КР Барселона – Селтик 6:1 (Пике 7, Педро 39, Неймар 44, 48, 58, Тейо 72, 6:1 Самарас 88)

КР Милан – Аякс 0:0 (Монтоливо - червен картон 22)

1. Барселона 13 т.

2. Милан 9 т.

3. Аякс 8 т.

4. Селтик 3 т.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай