Порточанов с пророчески думи! Какво би направил Бербатов в БФС

Той говори за последните резултати на националния отбор и атаките срещу БФС

Порточанов с пророчески думи! Какво би направил Бербатов в БФС | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Бившият президент на Нефтохимик Бургас Христо Порточанов винаги е клинично откровен, когато говори за своята голяма любов – футбола. Превърнал скромния втородивизионен бургаски клуб в истински феномен през 90-те години и в началото на 21-и век, паралелно с това е няколко пъти член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС). Бил е вицепрезидент, отговорник за съдиите, а в момента е заместник-председател на Обществения съвет на централата.

Той говори пред БТА за последните резултати на националния отбор, бъдещето на селекционера Младен Кърстаич, атаките срещу БФС, както и къде е вината на футболния съюз. Като човек с визионерско мислене, той има и рецепта за бързо излизане от ситуацията.

Г-н Порточанов, видяхме резултатите на националния отбор през този месец – две поражения с по 0:2. Очертава се България да завърши без победа квалификации, което не се е случвало от кампанията за Световното през 1954-а година. БФС ли е виновен за тези резултати?

Всички носят вина, разбира се, и БФС. Но повече от БФС вина имат клубовете и държавата. При държавата това е вече траен процес – абдикирала е и стои настрана от футбола и спорта. На всички трябва да е ясно, че БФС не произвежда футболисти, а работи с това, което клубовете са произвели и предлагат на пазара, наречен efbet Лига. Но ни липсва база, която няма как да се изгради без държавната помощ. Знаете, че здраво семейство се създава само в здрав дом. Не бива да се поминава и нещо друго – демографската картина у нас е различна. 2,5 милиона българи живеят вече извън страната. Така че чисто човешкият ни потенциал вече е друг.

Колко пречат чужденците в българския футбол, за да имаме силен национален отбор? И крив или прав е Младен Кърстаич?

Чужденците със сигурност влияят. Но едва ли някой може да си представи Лудогорец, Левски, ЦСКА да играят без чужденци. Сега имаме Ботев Пловдив и вече Берое, които залагат приоритетно на легионери. На последното събрание на Обществения съвет на БФС коментирахме този въпрос, имаме някои идеи, които могат да бъдат в полза на всички, и най-вече на българския футбол. Решихме, че на следващото или на някое от следващите съвещания на Обществения съвет ще поканим представители на клубовете от елита и ще дискутираме този казус. И след това можем да внесем нашето предложение в деловодството на Изпълкома. Иначе Кърстаич каза нещо, което много хора си мислят. Просто не е негова работа да го казва.

А школите? Треньорите ли не работят там? Вина при работата с подрастващите няма ли?

Не  искам да слагам всички треньори в детско-юношеския футбол под общ знаменател, но голяма част от тях виждат детето под формата на 50 или 100 лева такса. Вероятно и те си имат своята истина, защото така или иначе и заплатата не им стига, а трябва да живеят нормално. При такава конфигурация какво очакваме? Но така се получава, когато няма подкрепа от държавата. Ето, Виктор Орбан е положителен пример за Унгария. Трябва ли да повтарям постиженията им? Само искам да натъртя, че във всеки техен областен град има по един изграден нов стадион от държавата.

Но Орбан е частен случай. Много малко са хората на такова ниво в политиката, които така обичат футбола, играли са в младостта си и знаят какво носи играта. В България такива политици сякаш няма. Как тогава държавата да се обърне към футбола?

Не е задължително да са играли футбол активно. Ако политиците осъзнаят какво носи футболната игра днес, но не знаят как да го направят, нека да си вземат хора-експерти до себе си. И по-малко да се краде. Да, по-малко да се краде. Запомнете това! Сещате ли се за онзи момент, когато едни хора искаха да правят национален стадион? Обикаляха по държавата, по градове. Ами хората в тези градовете, в които са ги водили, са искали по 20 процента комисионна за себе си. Сигурен съм в това и аз продължавам да бъда много информиран за реални неща, които се случват.

Групи привърженици на доста клубове обявиха недоверие към ръководството на БФС през изминалия уикенд и се готвят дори за по-сериозни реакции. Има призиви дори за подобни скандирания и на Европейската квалификация срещу Унгария. Според Вас, докъде може да се стигне по този път?

Някои хора приемат БФС за "Светата инквизиция от Средновековието", срещу която сега са осъзнали, че трябва да се борят. Подобни изпълнения няма да доведат до нищо добро. Отново съм активен участник във футболните процеси и смятам, че гласът ми се чува. Единственият начин да има нормализация е диалог между страните и намеса на държавата в полза на спорта и футбола. Но някои хора превръщат футболния живот в политически живот. Постоянни призиви за избори, което до какво ще доведе? Единствено го виждам на принципа "Стани ти, за да седна аз". Но искам да кажа, че срещу Димитър Бербатов, който е лидер на т.нар. опозиция, има настроения и в неговия роден край.

Ако трябва да напишете рецепта за максимално бързо лечение на българския футбол, каква би била тя?

По-старите помнят онази емблематична статия в несъществуващия вече вестник "Работническо дело" за изкореняване на недъзите в българския футбол. Ето в Бургас, във всички градски школи, тренират доста над 1000 деца. Няма ресурс, няма бази, всеки тренира където намери. Е какви резултати да очакваме?

Най-бързата рецепта е бързо обръщане на държавата към футбола. Да, БФС е обществена организация, подчинена е на ФИФА и УЕФА. Но това е футболната организация на България, на нашата страна. Държавата е длъжна да се грижи за своя спорт, за своя футбол, за своя си народ. Не мога да приема, че няма достатъчно средства. Значи за крадене има, а за футбол и спорт – няма, така ли?

Каква трябва да бъде съдбата на Младен Кърстаич – да остане или да приключи с българския национален отбор? И кой е Вашият фаворит за националния отбор?

Изпълнителният комитет решава тези неща – дали ще се разделят с него или ще остане на поста. А ако го махнат, пак там ще се реши и кой да го наследи.

В последно време при всеки неуспех на националния отбор хората, които са против това ръководство на БФС, призовават за оставки и дори изритване на управителното тяло от Бояна. Как ви се струва такова поведение?

Напъните на Димитър Бербатов и хората около него наистина ми приличат на "Стани да седна". Те искат просто да седнат. Уверен съм, че ако те са на власт в БФС, още на първата година ще се строполи всичко. Но не съм сигурен, че те ще бъдат следващите управляващи БФС. Вижте, нищо на този свят не е вечно. И Борислав Михайлов не е вечен. Но да се атакува по този начин, с такава ненавист – не го разбирам. Човекът, който ще поеме БФС след Михайлов, трябва да бъде подготвен, модерен, да може да води лесен диалог с държавата. Искам да им кажа, че тяхната няма да стане. И да стане от стола си Борислав Михайлов, друг ще седне, а не те. А агитките – те си търсят екшъна.

Как ви се струва първенството? След 14 кръга на първите две места са Локомотив Пловдив и Черно море. Какво говори това?

Ето това е радостно и интересно за мене. Помните ли когато аз бях начело на Нефтохимик колко пъти на първите две места сме били ние с Литекс? Само хубави неща мога да кажа и за двата клуба. А явно и за двамата треньори се налага да го направя. Илиан Илиев работи прекрасно. Ръководството на Черно море също показва какво трябва да бъде поведението. Дали са картбланш на треньора, осигурен е един хубав ресурс и резултат има. Дали Илиев трябва да бъде следващият национален селекционер? Не съм мислил по въпроса, защото не ми е работа. Но ако трябва, ще помисля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай