Защо ни шокира Кончита Вурст?

Защо ни шокира Кончита Вурст? | StandartNews.com

София. Защо брадатата певица на токчета Кончита Вурст ни шокира? Какво се крие зад триумфа й на "Евровизия" - талантът, скандалът, който продава или пък тънката политика за налагане на третия пол в ЕС? По-тесногръд ли е българинът от западняка? И защо спорът "за" и "против" гейовете става все по-разгорещен сред лидерите на света? С тези въпроси "Стандарт" се обърна към Елза Парини и Мадлен Алгафари. Парини е радиоводеща и журналист, а през 2007 г. бе и кандидат за общински съветник от ССД във Варна. Малден Алгафари пък е психотерапевт и автор на няколко книги.

Дундуркаме Азис, а Кончита ни шокира

Победата й в "Евровизия" обслужва политиката на ЕС

Елза Парини


Не разбирам защо толкова много хора се изумиха от вида на австрийската певица Кончита Вурст. Я си спомнете как изглеждаше Азис в първите няколко години от музикалната си кариера. Дълго време и ние си дундуркахме нашата брадата певица, облечена в рокли, накичена с бижута, изкуствени мигли и силен грим. И сега изведнъж - шок и ужас заради победителката в "Евровизия"! Няма нищо шокиращо в цялата история.

Ако трябва да бъда честна, чисто естетически, и на мен много не ми допада този вид. Но пък всички знаем, че "Евровизия" си е конкурс, който работи в услуга на актуалните политически нужди на Европейския съюз. След цялото афиширане около гей браковете, третия пол и т.н., това си е една много очаквана следваща стъпка - подобен голям формат да бъде спечелен от транссексуален изпълнител. Да бъдем откровени - песента е хубава, добро беше изпълнението, ама не беше чак най-доброто. Ако не беше външният вид на Кончита, надали щеше да спечели първото място. Това, което мен повече ме изненада е, че аз съм виждала тази жена и друг път, разминавали сме се по улиците на Виена и тя привлече вниманието ми. За това, че е певица обаче нямах ни най-малка идея. Виена е пълна с всякакви екстравагантни арт хора и реших, че е просто една от тях.

Иначе по цял свят въпросът за гейовете и транссексуалните стои горе-долу по един и същи начин. Много хора, живеещи в най-различни държави, си измиват ръцете с изказването: "Нямам нищо против тях, ама да не ми се мяркат пред очите". Е, това какво е? Как така нямаш против, пък не можеш да понасяш да ги гледаш? Дори при Путин е така. В Русия всичко е само на приказки, защото всеки, който е ходил повече от веднъж в Москва, знае, че там има и винаги е имало ужасно много хомосексуалисти. Най-великите им артисти са обратни. Руснаците просто действат на принципа на американската армия - не питаме за това и не говорим за него. Путин изобщо не го интересува според мен. Той няма лична позиция, но тъй като по някакъв начин е притиснат от всички решения, които се взеха по този въпрос в ЕС напоследък, афишира неодобрението си и е много категоричен в позицията си. От гледна точка на състоянието, в което е Русия в момента, той не може да си позволи хората да се обединяват по каквато и да е причина. Защото когато много хора се обединят около дадена кауза, властта губи контрол над тях, а Путин иска всичко да е под негов контрол. Не мисля обаче, че нашите политици, с изключение на "Атака", имат някаква позиция за нещата и биха опитали да се възползват по какъвто и да е начин от темата за транссексуалните и гейовете. Даже не мисля, че са достатъчно добре запознати с това, за да могат да извлекат дивиденти от това.

Най-обичаме да съдим

Обществото ни е много по-консервативно спрямо различните

Мадлен Алгафари

Не съм гледала Кончита Вурст на "Евровизия", нито пък знам каква му е ориентацията. Това си е негова свобода - да бъде такъв, какъвто си иска. В крайна сметка Световната здравна организация отдавна извади хомосексуалността от графата на патологията. Освен това не знаем дали тук става дума за травестизъм, защото това са различни неща. Принципно, когато нещо е много хубаво, както и когато е много дразнещо, винаги привлича вниманието. Т.е. чисто пиарски погледнато увеличава броя на таргета - тези, които са го гледали. Защото имаме игра - някои ще го гледат заради хубавата музика, други - заради доброто пеене, трети - заради това, че ги дразни, заради провокативното. Преди години травеститът Дана Интернешънъл спечели "Евровизия", но песента се въртеше дълго време след конкурса.

Българското общество е много по-консервативно по отношение на различните от другаде в света. Ние обичаме да съдим - по-скоро да видим негативното, отколкото позитивното в едно и също нещо. Но колкото е по-толерантен човек към собствените си плюсове и минуси, толкова е по-толерантен е и към тези на другия. Ако съди много навън, да си зададе въпроси за себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай