Украинските политици държат милиони в кеш

Украинските политици държат милиони в кеш | StandartNews.com

Алесандра Прентис, Ройтерс

Антикорупционната реформа, изискваща висшите украински чиновници да декларират финансовото си състояние по интернет, извади наяве огромната пропаст между богатството на политиците и онези, които те представляват.
Някои декларираха милиони долари кеш. Други разкриха, че имат цели "флотилии" от луксозни коли, скъпи швейцарски часовници, диамантени бижута и обширни поземлени имоти. Тези разкрития могат още повече да подкопаят общественото доверие във властите в Украйна, където средната заплати е малко над 200 долара месечно. Чиновниците трябваше до неделя да качат подробности за своите авоари и доходи през 2015 г. в публично достъпна база данни в интернет. Това е част от подкрепяните от МВФ усилия за прозрачност и модернизация на тежко засегнатата от рецесия украинска икономика. Премиерът Володимир Гройсман, който миналата седмица сравни обявяването на декларациите със скок от самолет, разкри, че той и съпругата му държат общо 1,2 млн. долара и 460 000 евро кеш, както и колекция от луксозни часовници.

Базата данни сочи също, че Гройсман - бивш бизнесмен и провинциален кмет, не е единственият, който предпочита да държи голяма част от парите си извън украинската банкова система. Изчисления на Ройтерс, базирани на декларациите, показват, че 24-те членове на украинското правителство държат близо 7 млн. долара кеш (в домовете си).

Декларациите на двама братя депутати от партията на президента Петро Порошенко - Бохдан и Ярослав Дубневич - показват, че те също държат над 26 млн. долара налични пари.

Според министъра на правосъдието Павло Петренко, който обяви 1 млн. долара в банкова сметка и отделно 500 000 долара кеш, решението на висшите чиновници да държат налични пари говори за недоверието на много украинци в банките. "Разбира се, в страните от ЕС изглежда нецивилизовано хората да държат кеш в домовете си, но това е свързано с факта, че банковата система, нека кажем така, трябва да е в по-добро състояние. Това е проблем за много украинци, загубили спестяванията си в банката", обясни той. Системата за деклариране на доходи онлайн има за цел да покаже доброто желание на висшите служители да отворят финансовите си дела за обществен надзор, да носят отговорност и да се откажат от една култура, която мълчаливо позволява на бюрократите да трупат богатство чрез връзкарство и корупция. Обществото обаче бе шокирано и ужасено от екстравагантния начин на живот, за който говорят много от разкритията. "Не сме очаквали това да бъде толкова разпространено явление сред държавните длъжностни лица. Не мога да си представя европейски политик, който инвестира пари в колекция от вина, при която една бутилка струва над 10 000 долара", каза Виталий Шабунин, шеф на неправителствения Център за антикорупионно действие. Декларацията на опозиционния депутат Михаил Добкин включваше 1780 бутилки вино и антикварно копие на руския роман "Анна Каренина", оценено на 5500 долара.

Роман Насиров - шеф на държавната данъчна агенция, разкри, че той и жена му притежават швейцарски часовници, диамантени бижута, кожени палта, фин порцелан и кристални сервизи, автоматична пушка и кеш (в евро и долари) на стойност 2,2 млн. долара.

Декларацията на Олех Ляшко - лидер на популистката Радикална партия, който обича да се титулува като представител на обикновените хора, показва, че той е наемател на къща и земя в най-луксозния район на Киев и държи в дома си кешова сума, равностойна на 1 млн. долара. Други от подадените декларации разкриват особените хобита и интереси на украинския елит. Шефът на парламентарната група на "Блока на Порошенко" Ихор Хринив, притежава колекция от икони, датиращи от 14 век насам, и няколко картини на украински импресионисти. Депутатът Ихор Мосийчук е декларирал колекция от антикварни оръжия, включително турски ятаган от 16 век, английска сабя с широко острие и нацистки СС-кинжал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай