Президентски закачки

Президентски закачки | StandartNews.com

Борисов няма да зареже кабинет и партия, за да атакува "Дондуков" 2

Евелина Славкова
социолог

Напускането на АБВ предизвика поредното политическо сътресение в рамките на кабинета "Борисов" 2. Трябва да се има предвид, че управляващата коалиция получава в парламента подкрепа и от други политически сили. Чисто математически, не съществува проблем да се подкрепят различни законопроекти и решения и то най-вече от страна на малките парламентарни групи и независими депутати, които нямат никакъв интерес от предсрочни избори.

"Преброяването на пилците" ще стане при гласуването на кандидатурата на Томислав Дончев за социален министър. Тогава ще видим с каква подкрепа разполага правителството.

Съществуват две причини за напускането на АБВ

Едната е вътрешнопартийна - от реакцията на Ивайло Калфин може да се отчете, че съществува напрежение между него и лидера Георги Първанов. Многократно досега АБВ заплашваха, че ще оттеглят своята подкрепа и своя министър, но заплахите им бяха по един или друг начин туширани. Другата причина за резкия завой на АБВ е избирането на нов лидер на БСП от конгреса. Символът на новата ситуация стана снимката на Корнелия Нинова с Първанов на шествието на 9 май. АБВ започва да търси сближение със социалистическата партия за издигане на общ лява кандидатури на президентските избори. Това е нормалната логика за развитие на една лява партия, която не се чувстваше комфортно в зоната на дясноцентристки патриотичен кабинет.

Заявката на Корнелия Нинова пък за сваляне на кабинета и предсрочни избори е напълно очаквана. Тя иска да заеме много ярка опозиционна позиция. Търси начин да накара тази беззъба опозиция да започне да хапе, да отправя ясни и силни послания към избирателите на БСП. Същевременно е и опит за разширяване на твърдото ядро към периферията и привличане на нов електорат. Не бива да забравяме обаче, че на местните избори миналата есен

много ясно се видя електоралната немощ на БСП

Ще им бъде много трудно да се върнат към славните си времена, в които те имаха необходимия брой депутати, за да управляват.

На националната конференция на ДПС пък забелязахме сигнали за завой наляво, така че познатите от миналото коалиции между БСП и ДПС не са изключени и занапред.

Направената от Бойко Борисов заявка, че може "да го направят президент", се възприема като заплаха към част от политическия елит. Няма много партии, които са в кондиция за избори, а евентуална кандидатура на Борисов ще доведе до извънредни избори, а не само до козметична смяна на премиера. Логиката показва, че на този етап въпреки сгъстените облаци над главата на лидера на ГЕРБ, няма логика той да се кандидатира за президент и да изпуска юздите на партията. Да не забравяме търканията между Борисов и Цветанов, а премиерът със сигурност иска да продължи да контролира ГЕРБ по начина, който го прави до момента.

При всеки анализ трябва да се има предвид и външнополитическата обстановка. На този етап европейските партньори не биха прегърнали идеята Бойко Борисов да се кандидатира за президент, без категорично да се знае кой ще бъде неговият наследник. Вариантите при победа на Борисов в битката за "Дондуков" 2 - издигането на нов премиер на същия кабинет или предсрочни избори, са изключително важни и ще имат значение за цялостната икономическа и социална обстановка. Борисов каза своето желание: "Оставете ни да си доасфалтираме, да си доправим нещата, които сме започнали, пък после ще го мислим". Освен това не трябва да забравяме, че след силната еманципация на президента Росен Плевнелиев от ГЕРБ, едва ли Борисов ще има желание да му повери съставянето на трети преходен кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай