Скандал! Общините скочиха срещу нова реформа във ВиК сектора

Законопроектът е в противоречие с Конституцията и ако предлаганите промени бъдат приети, ще бъдат обжалвани пред Конституционния съд

Скандал! Общините скочиха срещу нова реформа във ВиК сектора | StandartNews.com

Източник: Фейсбук/Донка Михайлова

За пореден пети път, чрез законопроект, се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите, нас. Общините също за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения.

Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от правото да управляват свои активи, предупреди в интервю за БНР Донка Михайлова, кмет на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините.

Законопроектът е в противоречие с Конституцията и ако предлаганите промени бъдат приети, ще бъдат обжалвани пред Конституционния съд, заяви тя.

Запитана Европа ли иска тази консолидация, Донка Михайлова поясни: "Този път ние сме под натиск на Европа не по друга причина, а защото в ПВУ има подобен тип изискване. Текстът в плана казва, че Законът за ВиК следва да създаде предпоставки за консолидация при предоставяне на ВиК услугите. Никъде не се казва какви да бъдат тези предпоставки и по какъв начин трябва да бъде извършена консолидацията."

Никой не ни задължава да създадем 28 консолидирани района, нито в тези райони да имаме единна цена на водата, категорично подчерта тя и даде примери с редица европейски страни, където общинските ВиК дружества работят и то добре.

Ако общинското ВиК дружество в Троян бъде консолидирано с останалите ВиК оператори в асоциация "Ловеч", цената на ВиК услугите за жителите на Троян ще скочи с 55%, обясни кметът. "Ще плащаме толкова, колкото плащат гражданите на Ловеч и на останалите 6 общини", отбеляза тя.

Законопроектът предвижда въвеждането и на постоянна такса както за водоснабдяване, така и за отвеждането на отпадните води, уточни Донка Михайлова.

НСОРБ ще поиска анализ до какво е довела т.нар. реформа във водния сектор от 2009 г. насам, каза Михайлова. Тя ще бъде докладчик по тази тема на заседание на Сдружението на общините утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай