Кмет влезе в общината и се хвана за главата. Гигантска дупка

Случката е в Благоевград

Кмет влезе в общината и се хвана за главата. Гигантска дупка | StandartNews.com

В Благоевград има гигантска финансова дупка.

Така новоизбраният кмет Методи Байкушев започна първата си среща с медиите.

" В последните 24 часа успяхме да видим документи и можем да потвърдим с числа, че има гигантска финансова дупка в общината.

През 2021 година от държавата към общината са преведени 4 269 000 лева по проект за укрепване на свлачището към местността Бодрост. Тези пари не се откриват по сметките на общината, каза кметът и допълни, че са преведени още пари за саниране и ремонт на камерна опера, и този остатък от около 500 000 лв. не се намира по сметките на общината.

Третият обект по който са преведени пари е ремонтът на улица" Промишлена". "Грубо от държавата към общината по този проект за преведени 3. 5 милиона лева, от които около 1. 5 са платени авансово на фирмата изпълнител на обекта. Към момента обектът е спрян, каза градоначалникът и уточни, че предстои да се провери защо е спрян, какво е необходимо, за да продължи изпълнението му. Когато това се случи, строителят е длъжен да представи в общината фактури за извършените от него дейности, с авансово дадените му пари, т. е около 2 млн. лв..

Тези 2 млн са преведени на общината, но не се откриват по сметките. Общата финансова дупка до момента е 6 786 000 лв. Освен това до края на ноември общината трябва да посрещне разходи за местни дейности над 4 352 000 лева, в тях са включени и 1. 300 000 лева за разплащания за изборите, преведени на общината от държавата"

По сметки на общината в момента има едва 480 000 лева.

Кметът уточни, че е извикал представители на местни данъци и такси, за да се разберат как могат да покрият тази дупка и е установено, че могат да се съберат до края на годината година 3 000 000, но до края на годината трябва да се разплатят около 7 000 000 лв. пари за текущи, неотложни дейности, за да може общината да функционира, да не затвори, да не изгасне осветлението по улиците и площадите.

Предстои проследяване на пътя на тези средства по пера и документи. Засега е неясно къде са потънали парите .

Градоначалникът сподели, че освен тежкото финансово състояние се очертават сериозни проблеми с 2 проекта. Първият е анаеробната инсталация и доставката на превозни средства за нейното функциониране. Срокът за довършването на тези проекти е до края на годината и този срок не подлежи на корекции, предоговаряния и отлагане.

Парите са в общината, нека не се изказват неистини, отговори лаконично екскметът Илко Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай