Ключова промяна на родни летища. Нови такси

От 15 април

Ключова промяна на родни летища. Нови такси | StandartNews.com

Ключова промяна на летищата Варна и Бугас. 

От 15 април 2024 г. се увеличава размерът на таксите за кацане, за паркинг при базиране, за обслужване на пътници и за сигурност на летищата вьв Варна и Бургас. Въвежда се нов вид такса сигурност за въздухоплавателни средства, които не превозват пътници. Подобен подход ще позволи на концесионера да осигури оперативните си разходи за експлоатацията на двете летища, да поддържа високо качество на услугата, безопасност и сигурност, както и да изпълнява своевременно проектите по одобрената инвестиционна програма на дружеството.

В понеделник правителството одобри нормативни промени, с които се въвежда нова ценова политика на двете морски летища. Концесионерът не представил анализ, който показва, че от 2020 г. насам трафикът е значително по-слаб и възстановяването му след пандемията от COVID-19 е много по-бавно от пьрвоначалните прогнози. В допълнение към това, войната в Украйна сьщо оказва неблагоприятно въздействие върху дейността на двете летища.

Концесионерът на двете летища е предложил ценова стратегия, която да стабилизира и стимулира увеличаването на пътническия и самолетен трафик в дългосрочен план. Тя включва актуализация на летищните такси и въвеждане на Програма за стимулиращи отстъпки.

Отстъпките са достьпни за всички ползватели на летищата и са определени по обективни критерии: брой заминали пьтници в месеците извън активния сезон; нов целогодишен или сезонен маршрут, необслужван в предходната година; минимална честота и продължителност на опериране по маршрута.

С въвеждането на стимулиращи отстъпки се цели привличането на авиокомпании, развиващи нови маршрути, което ще повиши конкурентоспособността на двете летища и ще подобри целогодишната свързаност.

Те са утвърдена практика и се прилагат на почти всички летища в Европейския съюз, както и на летищата в София, Пловдив и Горна Оряховица.

Актуализиран е и размерът на такса „прелитане", която събира доставчикът на аеронавигационно обслужване в обслужваното въздушно пространство на България - Държавно предприятие „Рьководствовъздушно движение".

Плащане на аронавигационните такси за 2024 г., определени по реда, предвиден в Регламент на ЕС.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай