Епизод 7! Проф. Георги Рачев: Водата свършва, но Господ е българин

Идват климатични данъци и такси, каза топ климатологът

Идва засушаване в световен мащаб. Водата ще става все по-скъпа, но Господ е българин. Страната ни е много по-слабо засегната от климатичните промени в сравнение със Северна Америка и Западна Европа. Това обяви топ климатологът проф. Георги Пачев в новия епизод № 7 от подкаста на "Стандарт" "Чудесата на България". 

Главният редактор Славка Бозукова разговаря ексклузивно с проф. Рачев за влиянието на климатичните промени върху културно-историческото наследство.

Най-големият експерт по времето у нас, който  е и един от най-големите експерти по туризъм, даде прогнозата си кога ще свърши леденият период за туризма и кога ще дойде хубавото време за този стратегически отрасъл. 

Климатичните промени влияят пряко върху човешкия живот. Така е било 10 000 години назад, така ще бъде и напред. Навсякъде в Европа започнаха да се въвеждат климатични данъци и такси, съобщи проф. Георги Рачев.

Според него, ако разпределението им е явно – няма никакъв проблем. 

Париж въведе 15 евро, Монако - 15 евро. В Гърция плащаш в двузвезден хотел 1 евро и половина на ден, в петзвездния – 10 евра на ден. Тези пари се разпределят за опазване, възстановяване, развитие на целия спектър от културното наследство. Включително и за опазване на околната среда, по-скоро на дивата природа, каза експертът. 

Ще дойде време, когато ще се плаща още по-скъпо за водата. Това е лимитиран природен продукт, каза професорът. 

Спомням си, когато беше водната криза в България. В хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив носеха вода с кофи. Идва чужденецът и девойката му носи две кофи вода. Очите на човека ставаха като на Том и Джери ококорени, върна лентата проф. Рачев. Но веднага успокои българите.
 
Ние сме сравнително запазени. Знаете прословутата фраза на Мичмъна: Господ е българин. Спрямо Западна Европа, спрямо Северна Америка, България е с най-малки последствия от глобалното затопляне, каза проф. Георги Рачев.

Той обаче отправи много сериозно предупреждение. Въпреки това ниските части – преди всичко Бургаската низина, Слънчев бряг, са застрашени. Особено през зимата, когато морето много често влиза навътре в брега. Там трябва да има укрепителни мероприятия. По Северното Черноморие пък стои проблемът със свлачищата. Там по-рядко вали, но с по-голям интензитет. Това активизира тези свлачища, каза топ климатологът.

В новия подкаст на "Стандарт"
 
* Отказват да застраховат къщи на брега на Франция
* Ако слушаме Турция, Клеопатра е била най-големият турист в света - не се е свъртала в Египет
* На 14 февруари ще вали. Но ако си с любим човек, и камъни да падат от небето, е чудесно
* Септември вече е летен сезон
* Хубавото време за туризма ще дойде, когато партиите го припознаят за приоритетен отрасъл
* Хора с пламък трябва да чертаят Бранд България

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ

 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НОВИЯ YOU TUBE КАНАЛ НА СТАНДАРТ!

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Боб
преди 2 месеца

Вземете тоя малоумник гопенсионирате.(Рачев ли том както е )

Откажи
Koko
преди 2 месеца

Господ е българин, но да се знае, че следва ротация..... Да продължават да сечът горите, после не само вода, но въздух да дишате няма да има!!!!

Откажи