Епизод 14! Акад. Владимир Зарев: Националната ни памет е в режим Delete

Омразата и завистта са ужасни български качества, казва писателят

Националната ни памет в режим Delete. Разтърсващата оценка даде големият български писател акад. Владимир Зарев в подкаста на "Стандарт". Издателят на медията Славка Бозукова разговаря ексклузивно с него за историята ни, за прехода, родил омраза и разруха, за вярата и покаянието. 

Епизод 14 от подкаста "Чудесата на България" бе излъчен на 20 март 2024 г. 

Българският народ се обезпаметява. И това се прави от години, сякаш нарочно, заяви акад. Зарев. И малкото, не толкова много велики хора като Ботев, Левски, сякаш също остават в забвение и това е ужасно. Българската национална история е много сложна и богата, българската национална история е удивителна, категоричен бе той. 

Акад. Зарев разказа за Видинското въстание, описано в романа му "Лето 1850". 

Някъде през 1985-86 годинa случайно попаднах в Историческия музей на Белоградчик и там за първи път научих за това уникално въстание, което избухва четвърт век преди Априлското и което по своя възторг, мащабност и трагичен край не отстъпва на Априлското въстание, но за него не се знае нищо, каза писателят.

Той заяви, че това въстание продължава да тъне в неизвестност, защото са отсъствали хора като Иван Вазов и Захари Стоянов. 

Нямало го е словото, разказът за него. Словото винаги се превръща в национална памет, която опазва историята на народа, каза акад. Зарев.

Предводители на това въстание са Иван Кулев, Първул Станков, това са дейци на националното освобождение. Иван Кулев е по-първичен, но много силен, много гъст като енергия, като осмисляне на това въстание, докато Първул Станков е по-спокоен, по-уравновесен и той реално осмисля бъдещето, което би трябвало да дойде след това въстание, обясни Владимир Зарев.

Омразата и завистта са ужасни български качества. Българинът не търпи да има над него, да има личности и институции, не търпи, смята още Владимир Зарев.

Той е категоричен: "Нашият народ не успя да отгледа наистина елит от политици, от хора, които са загрижени за неговото бъдеще, които могат да предложат някаква общонационална идея, която да събере всички българи, която да предизвика единение на българите, а не разногласие, разпад на единството, което непрекъснато преследва българския народ".

* Защо се стигна до разрухата на прехода?

* Коя е разликата между вярващ и религиозен човек?

* Каква е силата на Бога като познание?

И за кого е новият роман, който пише Владимир Зарев?

Гледайте Епизод 14 от подкаста на "Стандарт"

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

Епизод 14 може да бъде гледан в специалната рубрика Podcast в Агенция "Стандарт" и в YouTube канала на "Стандарт", както и да бъде слушан в Spotify. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
София
преди 1 месец

34 го Дини ПОГУБЕНА бГ

Откажи