Енергиен експерт пред "Стандарт": Какво ни чака с газа и горивата

Бензин и дизел трябва да поевтинеят. Но не и синьото гориво, казва Васко Начев

Енергиен експерт пред "Стандарт": Какво ни чака с газа и горивата | StandartNews.com

Васко Начев е енергиен експерт, работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Кое е истина и кое - лъжа в политическото говорене за газа, какво ще се случи с цените и каква зима ни чака, коментира Начев пред "Стандарт".

* От 1 юли получаваме цялото договорено количество от Азербайджан. Значи имало откъде да мине

* Ако Русия не се изкуши да спре синьото гориво за повечето държави в Европа, някак си ще избутаме зимата 

* Бензин и дизел трябва да поевтинеят. Но не и газът

* Как си представяте, че "Газпром" ще се съгласи ние да прихващаме от газа, който отива към Гърция?

* Пристигнаха вече три танкера с втечнен газ, последният е от френската "Тотал"

* Руският газ в момента е толкова скъп, че всеки друг е по-евтин от него

* Надявам се "Булгаргаз" бързо да подготви дългосрочен договор, но на цена на борсата "Хенри хъб" 

- Господин Начев, какво е положението с газа у нас? Имаме ли, нямаме ли, защото чуваме от политиците най-различни противоречиви неща.

- Трудно е не само за България, а и за цяла Европа. Ситуацията е изключително динамична - намалени количества на доставка, някъде спрени изцяло. За съжаление това ще продължи още не малко време. Очаквам през зимата да е още по-сложна ситуацията, тъй като няма съмнение, че "Газпром" ще се изкуши да изправи до стената Европа. 

- Германия обяви, че вече е готова да посрещне кризата - има план как да помогне и на компаниите, и на потребителите. Какво е положението у нас?

- Ако някой казва, че е готов, това пак е от арсенала на политическото говорене. Няма държава в Европа, която да е на 100% готова.След като е доведена до такива зависимости Европа, България да не говорим, няма как да не изпитваме трудности в този момент. Слава Богу, че ние за електроенергията сме добре защитени, тъй като като изключим когенерациите в тецовете, не ползваме природен газ за производство на ток. През 2021 г. България беше балансьорът на електроенергия в целия регион. Гърция без нас просто умира. Ние сме с едни гърди напред в това отношение.

 - Значи ток поне ще има. Но какво да правят бизнесът и хората, отопляващи се с парно и синьо гориво - да мислят ли алтернативни варианти?

- Ако газът не бъде на 100% спрян от Русия, в България някак си ще избутаме зимата. Ако обаче "Газпром" се изкуши да спре на повече от половината държави в Европа, дори не на всички, трудностите ще бъдат много големи.

Договорът с Азербайджан е активиран и ние вече получаваме цялото количество азерски газ от 1 юли. Анексът, който беше сключил Николай Павлов /б.ред. бившият шеф на "Булгаргаз"/, изтече на 30 юни. Въпреки че все още по интерконектора с Гърция газ не тече. Т.е. обясненията, че няма алтернативно трасе, се оказаха неверни. 

- Откъде влиза газът?

- "Булгаргаз" има заявен капацитет на Неа Месемврия за цялото количество газ от Азербайджан, който е 1 млрд. куб. м на годишна база, около 3,1 милиона на ден. По Трансадриатическия газопровод газът от Азербайджан влиза на входна точка Неа Месемврия в гръцката газопреносна система и след това на Сидерокастро-Кулата влиза в нашата.

През тази входна точка Сидерокастро-Кулата ние можем да прехвърляме 6,1 млн. куб. м газ на ден, т.е. имаме още свободен капацитет. Не са верни приказките, че няма. Работата на една газопреносна система е изключително сложна и трудна за проследяване. Да отворим една скоба - за да има суапова сделка, трябва третата страна да е съгласна. Третата страна е "Газпром". Как си представяте, че "Газпром" ще се съгласи на суапова сделка - ние да прихващаме от газа, който отива към Гърция, пък да им подаваме на някой от терминалите. Това е абсурдно! Но се твърдеше дълго време.

Въпрос на време е интерконеткторът да заработи. Всичко е готово, само СКАДА системата още не е задействана. Това е системата, с която се контролира цялата газопреносна система у нас - от София може във всеки един момент да разберете къде има проблем и автоматично да бъде затворен този участък, за да не изтича газ. До Стара Загора е готова, но от там до София не функционира.  

- Какво ще се промени, когато заработи този интерконектор, след като на Кулата-Сидерокастро все още има свободен капацитет?

- Към днешна дата, дори интерконекторът да работеше, ние нямаме никаква друга опция, освен азерския газ. Истинският ефект на интерконектора ще бъде усетен когато заработи терминалът в Александруполис за втечнен газ, където "Булгартрансгаз" има акционерно участие от 20%. Интерконекторът е единственият, който има връзка с Трансбалканския газопровод. Т.е. ако хипотетично от някъде се появи газ - примерно Азербайджан реши да праща в посока Украйна, това е трасето. Няма друго.

- Т.е. ние ще улесним евентуалното влизане на азерския газ към други страни в Европа?

- Вероятността е нулева, тъй като няма свободни количества газ. Но хипотетично това е смисълът на интерконектора.

 - Кога ще бъде готов терминалът за втечнен газ в Александруполис?

- В края на 2023 г. или началото на 2024 г. 

- А защо беше бързането за приключване на строежа на интерконектора?

- Защото се създаде усещането, че ние не можем да получаваме азерския газ без него. Освен всичко друго, ще освободим другото трасе за допълнителни количества, тъй като все пак имаме ограничение, а през зимата потребяваме 10-12 млн. куб. м на ден. 

- Дойдоха ли първите два танкера с втечнен газ, които чакахме?

- Дойдоха, разбира се. Те донесоха газ от САЩ. Третият танкер, който пристигна на 2 юли, донесе газ от "Тотал". И той вече е  разтоварен на Ревитуса. 

- Колко струва този газ?

- Това е изключително спекулативен въпрос. Някой да е знаел колко струва газът от Русия?

- Не, договорите с "Газпром" винаги са били обвити в мъгла.

- Но сега всички питат колко струва газът. А до февруари никой не питаше. Странно защо.

- Ние, журналистите, винаги сме питали, но никога не сме получавали отговор. Хората искат да разберат по-скъпо ли е, или по-евтино.

 - Няма как да е по-скъпо. Погледнете цената на "Газпром" - газът, който ние получавахме, е на референтна стойност ТТF - това е нидерландската борса. Вчера там цената беше 161 евро на мегават часа, което прави над 320 лева! Ако ние получавахме руски газ, 70% от който е на база тази цена, ние трябваше да плащаме 320 лв. Хубаво е да се сравняват ябълки с ябълки, а не ябълки с грозде.

Втечненият газ, който ние получаваме, е от САЩ, дори и този на "Тотал" е от находища, които компанията разработва в САЩ. Газ, който излиза от САЩ, е на референтна цена "Хенри хъб". Ако нямате дългосрочен договор, има допълнително заплащане, което стига до 110% спрямо "Хенри хъб". Но премията никой никога няма да ви я каже.

Към тази сума добавяте 17 долара /16 евро/ на мегаватчас за втечняване, транспорт и регазификация. И ето я цената, която получаваме. Но като я сравните с цената на борсата в Нидерландия - тя е толкова висока, че няма как да не бъде по-евтино. Стига да успеете да се договорите, защото ако е от днес за утре, всеки ще ви цака както си иска. 

- Но ние вероятно ще купуваме допълнителните количества от днес за утре?

- Надявам се "Булгаргаз" час по-скоро да подготви дългосрочен договор, но на цена "Хенри хъб". Това е различно от дългосрочен договор, който е фиксиран за 10 г. "Хенри хъб" в САЩ е най-ликвидната борса в света. Трябва да имаш дългосрочен договор, но е важно откъде е референтната цена. Ако тя е от "Хенри хъб", ти си в джаза!

Знаете ли колко е в момента цената на "Хенри хъб"? 22 евро на мегаватчас! За какво говорим изобщо.

- Защо Европа досега не се е вързала за "Хенри хъб" при тази огромна разлика с цените на "Газпром"?

- Руският газ не може да бъде на 100% заместен. На Европа й беше изгодно, тъй като през 2020 г. на спот пазара газът беше 10 евро на мегаватчас. Тогава "Хенри хъб" беше 2,5 евро, но имаме 16 евро за транспорт, което го оскъпяваше. 

- Има ли смисъл и възможно ли е възобновяване на отношенията с "Газпром" за газа?

- Към днешна дата би било абсурдно да се преговаря със страна, която е нападнала друга. Това е категоричното ми мнение. Да преговаряш с някой, който от днес за утре ти спира газа по някакъв формален повод и той да го е правил за 10 г. три пъти - и вие да ми задавате този въпрос?  

 - Каква е прогнозата Ви за цените на бензина и дизела?

- Премията от 25 ст. бе изконсумирана тихомълком. Цената е спекулативна в цяла Европа. В нея има едни 20 долара, вкарани заради войната - всеки по веригата се застрахова.

От санкциите дойдоха още 20 долара. Като добавите и търговците на едро, които се изкушават да сложат нещичко отгоре, и търговците на дребно, които са изправени до стената, защото не знаят утре какво ще се случи - ето ви набъбването.

От няколко дни обаче цената на петрола пада, защото изненадващо бързо пазарът се преструктурира. Санкциите, които бяха наложени на Русия, доведоха до пренасочване на количествата в друга посока, които оттам се насочват към Европа.

- От Азия ли?

- Може и така да се каже. Преструктурирането е в глобален аспект. По тази причина, въпреки че навлизаме в най-пиковия момент - отпускарския сезон, когато цените са по-високи - ако нещата се запазят, цената би трябвало да падне и то още от следващия месец, ако не и от следващата седмица. 

- България се пребори за отлагане на ветото на руския петрол, но цените продължиха да растат. Защо?

- Руският нефт продължава да е с около 34 долара по-евтин от Брент. Само че "Лукойл" не купува директно от Русия, а от "Литаско". Такава е системата на "Лукойл". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай