Средно образование до 10 клас предлага МОН

Средно образование до 10 клас предлага МОН | StandartNews.com

София. Средното образование да завършва в 10 клас, а до 12-ти да учат само желаещите да кандидатстват в университет. Това предложение на Министерството на образованието и науката обяви министър Анелия Клисарова в ефира на Нова ТВ.

Министерството обмисля гимназиалното образование да бъде разделено на два етапа. Дипломата за средно образование ще се дава след 10 клас, като една част от учениците ще усвояват професия, а останалите ще учат до 12 клас, за да се подготвят за университетите.

Според министър клисарова това ще помогне от една страна за по-ранното професионално ориентиране на децата, за по-малко отпаднали ученици, защото вече в десети клас те ще имат средно образование, и от друга страна децата ще бъдат по-мотивирани за това, което ще искат да учат, по-рано ще започне тяхната професионална ориентация.

Клисарова съобщи, че в момента се подготвят съответните законови промени.

Министърът на образованието потвърди, че делегираните бюджети на училищата ще останат, но ще бъдат оптимизирани. Оптимизацията ще стане на база външното оценяване след 4-ти и 7-ми клас, което според нея ще даде обективни критерии за оценяването на работата на учебните заведения. Така бюджетите няма да зависят от броя на децата, а от по-добрите им резултати.

Министърът заяви, че много би искала да успее да гарантира 5% от БВП за образование, но това е много трудно.

Анелия Клисарова посочи, че тази година няма да има промени в учебните програми и подчерта, че българските класици категорично трябва да останат, тъй като те са „нашата национална гордост". Промените ще влязат с новия закон за средното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай