Вторник,

Обявяват резултатите от пробите за азбест в Класическата след седмица

От: Администратор -
1396
Обявяват резултатите от пробите за азбест в Класическата след седмица
A
A
A

София. Следващата седмица ще се установи има ли наличие на азбест в сградата на класическата гимназия в столичния квартал "Модерно предградие". Това стана ясно от специалистите от независима лаборатория, които днес взеха необходимите проби. Резултатите от тях ще бъдат готови до няколко дни.

 

Следващата седмица ще стане ясно дали има азбест в сградата на класическата гимназия в "Модерно предградие" в София. Днес бяха взети проби от специалисти от дава независими екипа, а резултатите от тях ще бъдат готови след няколко дни, предаде репортер на БГНЕС.

 

Експертите са взели две проби от две различни помещения в училището, пише БГНЕС. Те ще бъдат подложени на лабораторен анализ и от него ще стане ясно има ли азбест, какъв е видът му и какво е процентното количество в материала.

 

Проверките са взети от служители на Националния институт за строителни изследвания към МРР и Център по обществено здраве и анализи към МЗ, обясняват от МК.

 

"Само от това дали в пробата има азбест или не, не могат да се правят заключения дали има опасност за здравето на децата. Важно е ако това са азбестови стени, те да бъдат изолирани по някакъв начин от средата, която обитават децата. В случая тези стени са шпакловани, боядисани, така че не би трябвало да очакваме отделяне на влакна във въздуха", каза от своя страна Савина Димитрова, която е главен експерт в Центъра по обществено здраве и анализи. Тя изтъкна, че за да е опасен азбестът, той трябва да се отдели във въздуха. Подобно отделяне може да стане само при нарушена цялост на стената.

 

"Ако няма открити повърхности на азбестови материали, ако се извърши едно мокро почистване на помещенията, няма опасност да пребивават хора", обясни още Димитрова.

 

Стандарт Нюз припомня, че 2 млн. лева от Брюксел са били изразходвани за ремонт на сградата в квартал "Модерно предградие". Въпреки това сградата все още е празна, а родители от училищното настоятелство на Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) обявиха, че няма да пуснат децата си отново в сградата, защото азбестовите плочи в долното й тяло не са махнати.

 

Родители и учители започнаха остри спорове дали гимназията трябва да бъде върната отново в предградието или да остане в центъра на София. Те започнаха много преди слуховете за азбест в сградата.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички