Стоянович проверява Класическата за азбест

Учени от БАН установиха, че проби от стените са канцерогенни

Стоянович проверява Класическата за азбест | StandartNews.com

Ремонт за над 2 млн. лева е причината Класическата гимназия в столицата от няколко дни да се тресе от скандали. Толкова са европарите, които културното министерство е вложило в обновяването на старата сграда на ул. "Баба" 16 в квартал "Модерно предградие". Със заповед на министър Петър Стоянович училището трябваше да започне преместването си в нея от този понеделник. Учители и ученици обаче са разделени - част от тях отказват да освободят сградата на 13-то училище на Женския пазар, която обитаваха по време на ремонта. Един от аргументите им е, че мястото на училището, което е със статут на културен лицей, е в центъра на града. Друг от мотивите е, че ремонтът е направен некачествено и сградата всъщност е дори опасна, защото в нея има азбест. "Ситуацията в НГДЕК е абсолютно патова. Тече гражданска война и има тежко разделение дали училището да остане в сградата в центъра на София, която е в лошо състояние, или да се върне в ремонтираната сграда в столичния квартал "Модерно предградие", заяви вчера пред БНР министър Петър Стоянович.

 

Темата дали мястото на Класическата гимназия е в центъра или предградията, от няколко дни е подменена от друга - опасна ли е нейната сграда. След ремонт, направен с 2 млн. лева от Брюксел, стана ясно, че въпреки това в зданието на ул. "Баба" е останал лизардит. Това е азбестов минерал, опасен за здравето, заяви проф. Огнян Петров от Института по минералогия на БАН, който е направил изследването. Експертизата е по искане на Силвия Илиева, майка на ученик в НГДЕК и член на училищното настоятелство.


Пред БНР вчера министър Петър Стоянович нарече

 

вземането на тази проба "нелегално"

 

защото не се знае откъде и как е взета. И в отговор назначи двойна експертиза на стените, която трябва да бъде извършена "единствено от компетентните органи". Те ще вземат проби от сградата днес в 10 часа пред очите на медиите. Министерството обаче е избрало за изследване на пробите лаборатории в две сродни ведомства. Те ще бъдат възложени на Центъра по обществено здраве към Министерство на здравеопазването, както и на Института за европейски изследвания към Министерство на регионалното развитие. Ще има и становище от Университета по архитектура, строителство и геодезия. От министерството заявиха, че "предстои да бъде взето държавническо решение, което ще гарантира здравето и живота на нашите деца". Родителите, които протестират, също са поканени да присъстват при вземането на пробите. Една от майките - Ирина Абаджиева - Репуц, заяви, че в такъв случай те ще поискат и независима външна експертиза от Европа, за да се изясни окончателно въпросът има ли азбест.


Междувременно се появиха твърдения, че пробите, които са взели родителите, не били "чисти". В публикации в интернет пък се лансират твърдения на експерти, че точно в този си вид азбестовото съединение не било опасно и канцерогенно, "защото е покрито с изолация". Пред "Стандарт" проф. Огнян Петров, един от двамата експерти, подписали изследването, заяви, че чистотата на пробата не би могла да се отрази на резултата - лизардит доказано има.

 

Той е опасен при вдишване

 

У нас го има в плоскости на стари сгради, строени навремето. В страни като Германия всичко, правено с азбестови материали, в момента се подменя", разказа проф. Петров. По неговите думи, когато е правена експертизата, специалистите дори не са знаели, че става дума за толкова коментираната сграда на НГДЕК. "Просто дойде една гражданка и донесе пробите за изследване", уточни проф. Петров. Той допълни, че дори и ако азбестът е покрит с други плоскости, това не намалява вредността му.

 

Самите родители разказаха, че са научили за азбеста от служител на министерството, който "случайно изпуснал" пред тях тази информация. Работниците, които са правили ремонта, са отстранили част от канцерогенните плоскости, но са оставили други. Тук възниква и въпросът как е правен ремонтът на сградата и кой ще понесе отговорността за направените пропуски. Особено като се има предвид, че в петък Районната здравна инспекция е установила и още 11 проблема, някои от които не са маловажни. Констатирани са например течове на първия и втория етаж, поддал паркет в кабинета по латински, паднала от тавана мазилка в една класна стая, необезопасени кабели. Физкултурният салон пък бил с нестабилно закрепени решетки на прозорците. "В момента в сградата не са създадени условия за провеждане на занятия", пишат инспекторите. Именно заради тези констатации министър Петър Стоянович, издаде заповед, отлагаща нанасянето на училището до една седмица след отстраняване на нередностите. Вчера бе съобщено, че те вече са премахнати. Не е ясно обаче защо в сграда, ремонтирана за над два милиона лева, въобще съществуват подобни проблеми. Родителите твърдят, че ги натискат за връщането обратно на "Баба" именно, защото ако училището не се премести там,

 

ще трябва да връщаме на Брюксел парите

 

за ремонта. Самите те обаче вече са сезирали евроинституциите за неправомерно похарчени средства. Освен това са подали и жалба до прокуратурата за "виновно бездействие" на културното министерство. Аргументът им е, че са подали сигнал за азбеста още преди две седмици, но не е имало реакция от страна на ведомството. От културното министерство обещаха да съобщят имената на фирмите, които са изпълнили тази обществена поръчка, след писмено запитване. Според родители един от експертите на МК, който е отговарял за поръчката, е и майка на дете в НГДЕК.


Междувременно пък родителите и преподавателите, които защитават връщането в "Модерно предградие", оповестиха, че сградата на Женския пазар също е рискова. Противниковият лагер пък контрира, че зданието е "не опасно, а просто грозно". Тъжната истина е, че в момента едно от водещите училища на България е поставено пред дилемата

 

да избира между лоша или по-лоша сграда

 

Самите учители в първия ден на протеста преподаваха с траурни ленти, след което ги смениха с трикольори в знак на символичен протест. Директорката е в болнични, по думи - заради оказвания върху нея натиск. Абитуриентите се питат още колко пъти през тази година ще им се наложи да чистят и лъскат чинове, вместо да се готвят за изпити като връстниците си. А родители и министерство се надцакват с експертизи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай