Живот на луна на Сатурн! Учените са почти сигурни

Първоначално Енцелад привлече вниманието на учените през 2005 г.

Живот на луна на Сатурн! Учените са почти сигурни | StandartNews.com

Астрономите отдавна смятат, че луната на Сатурн Енцелад, която крие океан под дебелата си ледена обвивка, е едно от най-добрите места за търсене на живот извън Земята. Сега нов анализ на данните, събрани от мисията на НАСА "Касини", която обикаля около Сатурн и неговите луни между 2004 и 2017 г., откри интригуващи доказателства, които допълнително подкрепят идеята за Енцелад като обитаем океански свят.

Първоначално Енцелад привлече вниманието на учените през 2005 г., тъй като бяха наблюдавани шлейфове от ледени зърна и водни пари, които се издигаха през пукнатини в ледената обвивка на луната и се освобождаваха в космоса. Космическият апарат прелетя през шлейфовете и взе "проби" от тях, като данните показаха наличието на органични съединения в шлейфовете, някои от които са ключови за живота.

Последният анализ на данните от прелитанията на "Касини" над Енцелад разкри откриването на молекула, наречена водороден цианид, която е токсична за хората, но е от решаващо значение за процесите, определящи произхода на живота. Нещо повече, екипът откри и доказателства в подкрепа на това, че в океана на Енцелад има органични съединения, които осигуряват източник на химическа енергия, която потенциално може да се използва като мощно гориво за всяка форма на живот.

"Нашата работа предоставя още едно доказателство, че на Енцелад се намират някои от най-важните молекули както за създаването на градивните елементи на живота, така и за поддържането на този живот чрез метаболитни реакции", казва в изявление водещият автор на изследването Джона Питър, докторант по биофизика в Харвардския университет.

"Изглежда, че Енцелад не само отговаря на основните изисквания за обитаемост, но вече имаме представа как биха могли да се образуват сложни биомолекули там и какви химични пътища биха могли да бъдат включени".

Съставките, необходими за живота, какъвто го познаваме на Земята, включват вода, енергия и химични елементи. Новото изследване предоставя на учените химически проекти, които могат да бъдат тествани в лаборатории, казва Питър.

Според авторите на изследването аминокиселините са едни от градивните елементи на живота, а циановодородът се счита за универсална молекула, която позволява образуването на аминокиселини.

"Откриването на циановодорода беше особено вълнуващо, защото той е отправна точка за повечето теории за произхода на живота", казва Питър.

По-рано в шлейфовете на Енцелад бяха открити молекули като въглероден диоксид, метан, молекулярен водород, вода и амоняк, които отразяват състава на океана под ледената обвивка, която генерира шлейфовете.

Комбинацията от тези елементи заедно подсказва, че на Енцелад може да е налице процес, наречен метаногенеза, или метаболитно създаване на метан. Учените подозират, че метаногенезата може да е протичала и на ранната Земя, допринасяйки за възникването на живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай