София завладя туристите! Влиза в топ 3

Увеличението спрямо 2022 г. е с почти 12%

София завладя туристите! Влиза в топ 3 | StandartNews.com

Източник: Столична община

София се оказа предпочитана дестинация и влезе в топ три на най-предпочитаните уикенд дестинации в Европа. Класацията е на база данни и оценки в една от най-популярните туристически платформи.

Столицата ни е на трето място след Лондон и Прага. Водещо в критериите за класацията са качеството на нощния живот и цените на настаняването.

Според статистиката на Евростат за 2023 г. броят на туристическите нощувки у нас са малко над 27 милиона. Увеличението спрямо 2022 г. е с почти 12%.

14,7% от нощувките са на чуждестранни туристи. Особено висок е ръстът при италианските туристи - с 48% повече са те през миналата година у нас спрямо 2022 г.

Какво още води чужденците у нас?

Срещаме Йоан в Националния исторически музей. Първа спирка от посещението му на София. Избира да го посети, защото се интересува от история.

В музея отчитат ръст на чужденците през миналата година. Най-много са италианците, испанците и американците.

От Летище София отчитат, че около 60% от трафика е на нискобюджетни авиокомпании и това е една от причините за популярността на българската столица.

Освен забележителностите и музеите, които могат да посетят туристите в София, градът ги посреща и с разнообразие от хубави ресторанти, клубове и заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай