Подгониха палатките на Иракли

Собствениците на земи копаят окопи срещу нежеланите гости

Подгониха палатките на Иракли | StandartNews.com

Бургас/Варна. 23 палатки в Иракли ще бъдат премахнати. 7 от тях са на плажа и 15 - в гората. Това стана ясно след проверка по сигнал, извършена от експерти от РИОСВ-Бургас, представители на горското и община Несебър.

Според общинска наредба туристите нямат право да са извън място, обособено като къмпинг. Инспектирани са районите между устието на река Вая, село Емона и защитената местност Иракли. Там е имало една палатка, която е прибрана от собствениците след проверката. В защитената зона "Емине" няма забрана за къмпингуване, но там имотите са частна собственост. В цялата местност Иракли няма свободна територия за поставяне на палатки. До 500 лева са актовете за нарушаване на забранителните режими.

Собствениците на крайбрежни имоти в Иракли отдавна заплашват, че ще блокират с живи вериги земите си. Много от тях не на шега са запретнали ръкави да копаят окопи, за да спрат нашествието на неканени гости. Крайбрежието на Иракли от десетилетие е превърнато в най-големия незаконен къмпинг. Над 2000 души са с постоянно присъствие тук през цялото лято, а общият брой на неканените гости надхвърля 10 000 за сезон. Те са опънали палатки в частни земи, реституирани още в зората на демокрацията. Щом някой от собствениците дръзне да огради парцела си, лагеруващите се вдигат на бунт, че се унищожава природата.

Собствениците обаче са твърдо решени да отвоюват имотите си. Те дори се подготвят да заведат дела срещу държавата в Страсбург с мотива, че институциите не им разрешават да се разпореждат със собствеността си. "Тези хора, които вдигат бунтове и пишат жалби, не са еколози. Те са авантаджии, които са свикнали да летуват три месеца безплатно на море в чужда собственост. Елате да видите как т. нар. природозащитници си мият загорелите тигани в морето, ходят по нужда където им падне и оставят купища боклуци в гората и по пясъка. Онзи ден с един огън за малко да подпалят и гората", заяви един от собствениците.

Незаконни къмпинги има и на няколко места край Синеморец, дори и в защитената местност "Силистар". Безлюдният плаж край залива Вромос до Черноморец е другото нелегално място за палатки. Освен че създават куп главоболия на общините, незаконните къмпинги крият риск и от всякакви зарази и епидемии. Причината е, че в тях няма нито тоалетни, нито течаща вода, а вмирисаните остатъци от храна обикновено се изхвърлят в морето или в гората.

Без вили в Кара дере

Не е започнало строителството на вили в Кара дере, категорични са от община Бяла, на чиято територия се намира девствената местност. Неотдавна еколози алармираха, че във времето на безвластие между двете правителства се подготвя рестарт на проекта, който кандидатства за сертификат, за да си докара държавни преференции, включително и финансови. "Не знам да е започнало строителство, каза кметът на Бяла Анастас Трендафилов. Проектът на инвестиционния фонд Madara Bulgarian Property Fund Limited, за който бяха нужни около 1 млрд. евро, беше замразен заради кризата. Планът предвиждаше на около 700 дка да се изгради ваканционно селище с 5000 апартаменти и вили за над 15 хиляди души. Инвеститорът имаше влязъл в сила подробен устройствен план /ПУП/ още преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 2008 г., но бе предвидил ниско застрояване и плътност не повече 18%.

Скандалът около Кара дере, където се намира един от най-екзотичните плажове по родното Черноморие, избухна през 2008 г. Гората около самия плаж на местността беше включена в плана за огромния комплекс с името "Черноморски градини", а екоселището бе проектирано от известния британски архитект Норман Фостър. В скандала бе намесено и името на архитект Георгий Станишев, брат на лидера на БСП и премиер по онова време Сергей Станишев. Той е участвал в проектирането, но публично обяви, че няма и един кв. метър собственост в терена.
Кара дере е между село Горица и град Бяла. Много варненци си спомнят, че като деца родителите им са ги водили на плаж в дивото място и там са опъвали палатки за почивка през уикенда.

Държат под око Яйлата

Еколози и любители на природата не изпускат от поглед Камен бряг. Само преди месец и половина наливане на бетон при строежа на уж "рибарска хижа" изправи на нокти хората. Засега все още не е ясно попада или не теренът в защитената територия на резерват Яйлата заради различните становища на институциите. Затова собствениците му бяха подновили строежа там. Хората излязоха на протест пред кметството в Каварна, а кметът Цонко Цонев издаде заповед за спиране на строежа. От извършената спешна проверка от страна на държавните институции стана ясно, че обектът е незаконен. Природолюбителите пък бяха категорични, че ще сезират прокуратурата.

10 г. битка за къмпинг "Корал"

10-годишна битка водят екоактивисти за запазването на някогашния къмпинг "Корал", който се намира между Лозенец и Китен. Едноименното гражданско сдружение настоява мястото да получи статут на защитена територия. Екоактивистите вече са внесли официално искане в екоминистерството. Към него са приложили експертизи, които доказват, че в девствената местност има защитени дюни, растения и животни.

Ако МОСВ реши да обяви някогашния къмпинг за защитена територия, то собственикът на земите - испанската "Ибердрола инмобилария", ще се прости с плановете си да строи там луксозен ваканционен комплекс. Скандалите около апетитния имот от 120 декара не стихват. Още през 2002 г. българска фирма изкупи всички земи в района от частници и от общината. Плановете бяха там да се строи комплекс с партньорството на Томас Кук. Започналите съдебни дела срещу решението на община Царево да продаде земеделските земи обаче отказаха първия инвеститор и той побърза да се отърве от скандалните имоти, като ги продаде на най-голямата енергийна компания в Испания "Ибердрола инмобилария".

Новият собственик инвестира 700 000 лева за ремонт и разширение на канално-помпената станция в Лозенец и още значителни суми, за да обезпечи бъдещото ваканционно селище с ВиК мрежа и път. Серия от съдебни дела блокират вече години проекта за 100 млн. евро. Междувременно чуждите инвеститори успяха да извадят през последните две години строително разрешително за изграждане на трафопост и на хотел, но те отново бяха отменени от МРРБ. Спорът за тях вероятно отново ще се пренесе в съда. Дотогава златният имот е на разположение на стотици къмпингари, които го ползват безплатно. Междувременно срещу плановете за градеж край морето се обявиха и сърфистите, според които построяването на сградите ще спре вятъра и ще ги лиши от възможността да практикуват хобито си.

Димчо Михалевски, шеф на парламентарната комисия по регионално развитие

Идеята при създаването на националния парк "Българско Черноморие" е да се въведат добрите практики, които вече има от управлението на природни и национални паркове като "Странджа" и "Витоша" например. Така плажовете, дюните и другите природни образувания ще бъдат защитени от апетитите за посегателство. Затова и считаме, че създаването на институция като национален парк, която да се грижи за опазването им, може да бъде много полезна. Министерството на околната среда и водите вече има ясен срок, в който да определи обхвата на този национален парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай