Лунни и слънчеви затъмнения чертаят съдбата ни през 2024 г.

Две слънчеви и две лунни затъмнения можеха да бъдат наблюдавани през 2023 г.

Лунни и слънчеви затъмнения чертаят съдбата ни през 2024 г. | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Четири затъмнения ще се случат през 2024 г. Две от тях ще бъдат слънчеви - пълно на 8 април и пръстеновидно на 2 октомври. Останалите две ще бъдат лунни - от полусянката на Земята на 25 март и частично с малка фаза на 18 септември.

От България ще може да се наблюдава второто лунно затъмнение - това на 18 септември, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "СВ. Климент Охридски".

Пълното слънчево затъмнение на 8 април 2024 г. безспорно ще бъде най-интересното астрономическо явление за годината. То ще се наблюдава най-добре от Мексико и от централната част на САЩ, уточни специалистът. Пръстеновидното слънчево затъмнение на 2 октомври 2024 г. ще бъде видимо от Южно Чили и Южна Аржентина.

Маркишки е автор на вече традиционното издание на катедра "Астрономия" на Физическия факултет на Софийския университет "Гид на любителя астроном". То се разпространява безплатно и съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България. Предстои публикуването на изданието на гида за 2024 г., съобщи Маркишки.

Две слънчеви и две лунни затъмнения можеха да бъдат наблюдавани и през 2023 г. Само двете лунни затъмнения можеха да се наблюдават от територията на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай