Чистка в бТВ! Бивш шеф ще спасява рейтинга на телевизията

За програмата вече ще се грижи Апостол Пенчев, който беше програмен директор и преди 9 години

Чистка в бТВ! Бивш шеф ще спасява рейтинга на телевизията | StandartNews.com

Коледа пристига в бТВ с промени в личния състав. ХотАрена пише, че след тоталния крах на рейтинга през есенния сезон телевизията сменя и програмния си директор, и шефа на отдел „Човешки ресурси”, които са "главните виновници са срутването на гледаемостта на някога най-голямата медия у нас".

За програмата вече ще се грижи Апостол Пенчев, който беше програмен директор и преди 9 години, а в последните пет работеше на същата позиция в конкурентната Нова телевизия. Именно той изстреля Нова в орбитата по рейтинг с точните си решения какво да се излъчва в медиата. С назначенията и уволненията в медийната група пък ще се занимава Дарина Петрова, която е работила в разнообразни сектори, но не и в медийния.

Уволнението на досегашния програмен директор на бТВ Христо Хаджитанев, най-вероятно е подготвяно отдавна, тъй като Апостол Пенчев подаде предизвестие за напускане на Нова телевизия още в началото на октомври. На овакантената от него позиция медийната група назначи близката до Маги Халваджиян Светлана Василева, която има история в бТВ много преди Пенчев. Сега пък става ясно, че той се завръща на старата си работа в първата частна национална телевизия в България, която по негово време беше безспорен лидер по рейтинг във всички часови пояси.

Поемайки Нова телевизия Апостол Пенчев успя и нея да изведе до лидерска позиция, регистрирайки рекордна гледаемост миналата пролет. Той накара бТВ да диша праха на предавания като „Хелс Китчън”, „Като две капки вода” и няколко български сериала. Явно това е направило впечатление на шефа Ралф Бартолайт, който е поканил бившия служител да се върне на старото си работно място. Говори се, че програмният шеф е бил съблазнен с доста апетитна заплата и уверения, че никой няма да му се бърка в решенията.

Досегашният програмен директор на бТВ Христо Хаджитанев остана на тази позиция в продължение на 3 години, които се оказаха най-слабите откъм гледаемост в цялата история на телевизията. Хаджитанев наследи поста си от уволнената в края на 2020 г. Маргарита Александрова, тръгнала си внезапно от бТВ заедно с тогавашния шеф на новините Венелин Петков. Последваха масови оставки на продуценти и репортери, които се преместиха в Нова телевизия.

Под ръководството на Хаджитанев от екран бяха свалени хитови предавания като „Бригада Нов дом” и „Размяна на съпруги”, а на тяхно място влезе скандалното „Ергенът” – единственото добро решение на началника. Рейтингът на стартиралите като тотален хит „Фермата” и „Сървайвър” пък внезапно падна въпреки инвестираните в тях милионни бюджети, а „Шоуто на Николаос Цитиридис”, в рекламата на което бяха налети огромни суми, непрекъснато се местеше в различни дни и часове, времетраенето му ту намаляваше, ту се разтегляше, докато накрая хората изгубиха навик да го гледат и се наложи телевизията да го спре.

Причината за раздялата на Би Ти Ви с Христо Хаджитанев не е официално обявена, но най-вероятно това са падащите рейтинги.

С новия шеф на програмата се очакват и нови предавания, което неминуемо води до смяна на екипите. Назначените в последните три години служители в телевизията треперят от ужас, че старите кадри може да се завърнат заедно с Апостол Пенчев. Логично, за да се освободят работни места за тях, ще трябва да има и уволнения. Почти всички в момента треперят за работата си и ще посрещнат празниците със свити сърца.

Говори се, че с поста си може да се прости и Юксел Кадриев, който прави гаф след гаф като водещ на новините, а името му се забърка с грозна схема за незаконно живеене в общински апартамент. Най-вероятно Кадриев ще остане в телевизията, но като репортер, пише ХотАрена.

Медийни наблюдатели обаче прогнозират, че много скоро Апостол Пенчев ще успее да изправи на крака повалената рейтингово и репутационно бТВ, и вече очакват първите му стратегически ходове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай