Чирпанлиев: Хюман Райтс Уоч са лъжци и измамници

Чирпанлиев: Хюман Райтс Уоч са лъжци и измамници | StandartNews.com

София. Като "лъжци и измамници" определи международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч (Human Rights Watch) председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев, цитиран от dnevnik.bg. Чирпанлиев заяви, че не е чел и няма да чете доклада на организацията за отношението на България към бежанците, оповестен днес. Чирпанлиев се изказа по време на дискусия "Медиите и бежанците".

Данни от доклада изтекоха още миналата седмица. В него се посочва, че българската Гранична полиция използва сила, за да изблъсква търсещите убежище от Сирия, Афганистан и други близкоизточни страни обратно през турската граница. Правозащитниците критикуват изпълнението на Националния план за ограничаване на бежанската вълна, при което българските власти отблъскват, задържат и упражняват насилие над бежанците. Експулсирането на общо основание още на границата, без да бъде даден шанс на чужденците да поискат убежище в страната ни, противоречи на международното право. 

Ден след публикациите, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обвини Хюман Райтс Уоч, че лъжат и клеветят България, привеждайки като доказателство детайли от униформата и въоръжението на граничните полицаи, които не съответстват на свидетелствата на потърпевшите, цитирани в доклада.

Данните на организацията се базират на интервюта със 177 бежанци, мигранти и търсещи убежище на различни места в България и Турция. 41 от тях са дали подробни свидетелства за 44 случая, в които най-малко 519 души са били задържани и върнати в Турция от българската Гранична полиция, включително с употреба на насилие. 

В публикация на уебсайта си правозащитната организация припомня, че в последното десетилетие България е приемала средно по 1000 бежанци на година, но през 2013 г. близо 11 000 души са потърсили убежище у нас. Повече от половината от тези хора бягат от гражданската война в Сирия. "Въпреки многото предварителни сигнали, България беше неподготвена за това увеличение", заявяват от Хюман Райтс Уоч в потвърждение на думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че до средата на 2013 г. страната ни е била тотално неподготвена за бежанската вълна. 

Докладът с обем 76 страници отбелязва подобряването на битовите условия в сравнение с предишни проверки и препоръчва Европейския съюз да приеме обща позиция и всяка страна да поеме своята част от бремето на приемането и настаняването на всички хора, търсещи убежище от войната.

"Затръшването на вратата пред бежанците не е начин за справяне с повишения брой хора, търсещи закрила", заяви Бил Фрелик, директор на програмата за права на бежанците в Хюман Райтс Уоч. "Правилният начин е просто българските власти да преглеждат исканията за убежище на хората и да се държат с тях като с достойни хора."

Докато председателят на Държавната агенция за бежанците и министърът на вътрешните работи обвиняват авторитетната правозащитна организация в лъжа и клеветничество срещу страната ни, все още се очаква реакцията на властите по повод изгонването на 17 сирийски бежанци, сред които 6 деца, от наета от тях къща в казанлъшкото село Розово. Николай Чирпанлиев коментира случая така: "Бежанците в България са 5 000, има проблем със 17". Той обясни, че след като имат редовни документи, с които са равноправни на българските граждани, тези хора вече не попадат в компетенциите на ДАБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай