Йовчев: Хюман Райтс Уоч лъжат и клеветят България

Йовчев: Хюман Райтс Уоч лъжат и клеветят България | StandartNews.com

София. „Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от бТВ, по повод доклада на международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч (Human Rights Watch) за това, че българската гранична полиция отблъсква със сила бежанците обратно през границата ни с Турция.

Правозащитната организация е документирала 44 подобни случая с общо 519 души от миналия ноември насам, когато влезе в сила кризисният план на правителството за справяне с бежанската вълна. Докладът ще бъде официално представен в България следващата седмица.

„Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат оръжие с приклади. На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават", заяви Йовчев пред агенция „Фокус".

Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците. „Нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, т.е. няма как да малтретират с ботуши бежанците", заключи вицепремиерът.

"Върху по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери, така че можем да гарантираме и да потвърдим, че няма, не са налице и са изключени всякакви случаи на насилие", категоричен е Йовчев. По думите му допълнителен аргумент за сигурността и ефективността на работата на нашата полиция е постоянното присъствие на границата на представители и служители на "Фронтекс". "На нашата граница има постоянно присъствие на служители на „Фронтекс", които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на „Фронтекс" за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата", посочва той. 

Според вътрешният министър трябва да се знае, че въпреки засилените мерки, преминава определено количество нелегални имигранти, които биват задържани на нашата граница. "По логиката на посоченото в доклада, те би трябвало да бъдат пребивани и връщани обратно на територията на Турция. Това, не само, че не се случва, но и нямаме нито един сигнал за упражнено насилие от тези хора, които са на наша територия. Напротив, искам да ви кажа, че българските гранични полицаи често пъти спасяват човешки животи. Имаме вече много, много примери в тази посока", заяви вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай