Загадъчна картина, намерена у нас, изправи света на нокти

С международна експертиза ще се доказва авторството

Загадъчна картина, намерена у нас, изправи света на нокти | StandartNews.com

Източник: Бтв

Загадъчна картина намерена у нас предизвика буря от въпроси. С две европейски заповеди за разследване и международна експертиза от Съединените щати - така ще се доказва авторството на откритата през март у нас картина, за която се твърди, че е на световноизвестния художник Джаксън Полък, предава Бтв.

Загадъчната картина беше открита при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност. В десния ѝ ъгъл е изписано името на Полък, а на гърба се чете подписа на Чаушеску и посвещение на американска актриса. Девет месеца след акцията на антимафиотите не е ясно дали картината и истинска, или не.

Затова наблюдаващият прокурор е изпратил две европейски заповеди за разследване до Гърция и до Румъния. 

"Тук е много важно да се установи дали тази картина е била подарена на американска актриса от Джаксън Полък, която след това я продава на румънски дипломат, който след това я подарява на Николае Чаушеску", каза зам.-градският прокурор Христо Кръстев.

Според антимафиотите, разследването е затруднено и от факта, че картината не е включена в каталог. 

"Имайте предвид, че сме изправени пред картина и пред художник, който не е добре познат в България и много слабо познат в Европа. Много малко картини има в Европа. И тук ще бъдат привлечени експерти от САЩ за поредната експертиза, която се налага да се направи", каза директорът на ГДБОП и главен комисар Явор Серафимов.

От прокуратурата са сезирали и европейската институция Евроджъст, за да може допълнителните разследвания да приключат бързо.

"Трафикът на културно-исторически ценности както се използва Балканския път, за да се достигне до големите аукциони в Европа – чули сте за аукциони в Австрия, във Франция, това са големите аукциони, където на тези картини и културно-исторически ценности им се предава легален вид и се предлагат на аукциони за продажба", добави той.

Срокът за новите разследвания е три месеца.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай