Топ културните събития за 2024г.

Холивудски звезди поставиха началото на световния културен календар

Топ културните събития за 2024г. | StandartNews.com

Холивудски звезди като Мерил Стрийп, Мартин Скорсезе, Леонардо ди Каприо, Уилям Дефо поставиха началото на световния културен календар за 2024 г.

Те и още плеяда популярни филмови дейци присъстваха на откриването на първия за годината фестивал - кинофорумът в Палм Спрингс, щата Калифорния. Той започна с традиционната галавечеря на 4 януари, а прожекциите ще продължат до 15 януари.

В началото на форума организаторите отличават най-добрите изпълнения за изминалата година.

Сред тях бяха Ема Стоун, която получи наградата за изключително актьорско постижение за ролята си във филма "Клети създания", и Килиън Мърфи - за превъплъщението си в образа на създателя на атомната бомба Робърт Опенхаймер в "Опенхаймер", Грета Гъруиг пък беше избрана за режисьор на годината за "Барби".

Призът "Авангард" взе филмът "Убийците на цветната луна", дело на Мартин Скорсезе.

В Европа надпреварата между най-добрите кинопродукции започва през февруари с откриването на Международния кинофестивал в Берлин, известен като Берлинале. Той ще започне на 15 февруари и ще продължи до 25 февруари. Международното жури на 74-тото издание кинофестивал в Берлин ще бъде оглавено от носителката на награда "Оскар" Лупита Нионго.

Организаторите на кинофестивала в Кан са запазили крайбрежния булевард "Кроазет" за световните кинозвезди между 14 до 25 май. Тази година ще бъде 77-ото издание на форума. Режисьорката на касовия хит на миналата година "Барби" Грета Гъруиг (40 г.) ще председателства журито.

Венеция е следващата европейска спирка на филмовия елит. Най-старият кинофестивал в света, чието 81-во издание ще е тази година, ще се проведе от 28 август до 7 септември.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай