София филм фест започва на 11 март

"Февруари" на Камен Калев открива киномаратона

София филм фест започва на 11 март | StandartNews.com

София филм фест ще започне на 11 март в Зала 1 на НДК. Киномаратонът ще бъде открит с „Февруари“ - най-новият филм на Камен Калев, представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс 2020, който получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният филмов фестивал в света бе отменен миналата година заради пандемията, но оповести филмите от основната си програма, за да даде шанс на тези творби да намерят своята фестивална съдба и възможност за разпространение.

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите и успешни режисьори на новото българско кино. Творбата е копродукция между България и Франция, а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш една невидима сила присъства в битието. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта. Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов.

Камен Калев е познат на публиката в Кан още от 2005-а и 2007-а, когато представя в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски). Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от София Мийтингс. И двата филма участват в „Петнайседневката на режисьорите в Кан“, съответно през 2009-а и 2011-а. През 2014-а Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“. През 2020 година най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и други. През ноември 2020 бе представен и в Токио, където през 2009-а Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай