Поетът с нашумялото есе, представи новата си книга

Георги Господинов с коментар

Поетът с нашумялото есе, представи новата си книга | StandartNews.com

На 7 ноември 2023г. поетът и сценарист Иван Ланджев представи най-новата си книга с есета, истории и фрагменти "За неизбежната случайност".

"Ние не трябва да си научаваме никога урока, а да продължаваме да правим това, което обичаме. Това е основният, лайтмотивът на книгата", каза снощи Иван Ланджев при представянето на "Неизбежната случайност"(изд. "Жанет 45") в столичния бар "Петък", цитиран от БТА.

Изданието съдържа есета, истории и фрагменти. В премиерата се включи и редакторът на книгата - писателят Георги Господинов.

Иван Ланджев разказа, че "За неизбежната случайност" има две посвещения - на майка му Елена и на поета Иван Теофилов, който е редактор на втората му поетична книга "Ти, непрестанна новина".

По думите му, именно те го поощряват да издаде сборника с проза, когато се чувства разколебан, понеже томът съдържа разнообразие от текстове в различни жанрове, които на пръв поглед изглеждат несъвместими.

"Но Иван и Елена ме мотивираха да завърша тази книга", подчерта Ланджев.

Във връзка с дебата, който се случва онлайн през последните дни около заснетото видео, в което актьорът Захари Бахаров чете есето "Българско селфи", Иван Ланджев коментира, че "ако човек наистина обича родината си, както обича семейството си, той може да си позволи да й каже някои неща".

"На истински близки хора можеш да кажеш всичко, защото ти ги обичаш и имаш изисквания. Искаш от тях да са най-добрите възможни, да изпълнят потенциала си", каза той. Допълни, че всеки път, когато тръгне да се обяснява сатира, тя се съсипва.

Редакторът на книгата Георги Господинов посочи, че в изданието се усеща и силното влияние на Йосиф Бродски и на Станислав Стратиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай