Голяма италианска писателка идва у нас

По повод 100-годишнината от рождението на Пиер Паоло Пазолини

Голяма италианска писателка идва у нас | StandartNews.com

На 1 декември излиза от печат „Скъпи Пиер Паоло“ – интимен, наситен с разкрития и завладяващ със своята откровеност сборник, издаден по повод 100-годишнината от рождението на Пиер Паоло Пазолини. Един от най-радикалните, противоречиви и „неудобни“ италиански кинематографисти и несъмнено един от най-видните артисти на XX век!

Книгата ще бъде представена в София лично от авторката, голямата италианска писателка Дача Мараини, на 6 декември, сряда, от 18:30 ч. в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Модератор на срещата: Бойко Василев, съобщиха за в. "Стандарт" от издателството.

„Скъпи Пиер Паоло“  е сборник с лични писма, интимен дневник и деликатно свидетелство на едно приятелство, разкриващо широк панорамен изглед към цяла епоха. Пиер Паоло Пазолини - гениалният режисьор, сценарист, поет, журналист, драматург и непримирим в антиконформистките си позиции интелектуалец, носител на множество престижни кинонагради - оживява в спомените и сънищата на своята близка приятелка Дача Мараини.

Самотни разходки из дюните на морския бряг, неуморни пътешествия в една все още дива и трудно достъпна Африка, страстни дебати по обществено-политически теми, поезия и късчета живот, догадки за неразкритото и до днес убийство на големия творец се преплитат в едно общо безвремие на сънувано и преживяно, на възможно и желано вечно настояще.

В книгата присъстват образите на някои от най-известните италиански интелектуалци и артисти на двайсети век в живата, пулсираща духовна среда, в която самата авторка израства и твори.

Дача Мараини  е сред най-значимите представителки на съвременната италианска литература и драматургия. Ярка обществена фигура, тя произлиза от аристократичен сицилиански род и е дъщеря на известен антрополог и ориенталист.

Прекарва детството си в Япония, където се озовава в тежките условия на следвоенен лагер. След завръщането си в Италия заедно със сподвижници основава литературно списание и се отдава на активно творчество.

Мараини е една от основателките на театър „Мадалена“ в Рим и е авторка на десетки пиеси. Дългогодишна партньорка в живота на Алберто Моравия, тя е близка приятелка на много от прочутите италиански интелектуалци и творци. Сред многобройните ѝ романи, есета и сборници се открояват „Спомени на една крадла“ (1972), „Багерия“ (1993), „Мрак“ (1999), спечелил награда Стрега, „Дългият живот на Мариана Укрия“, награден с Кампиело, „Киара от Асизи. Възхвалата на непокорството“ (2013) и други. Отличията и признанията за творческите й изяви са неизброими!

Мемоарната книга „Скъпи Пиер Паоло“ излиза през 2022 г. по повод стогодишнината от рождението на Пазолини, създател на безспорни киношедьоври като „Мама Рома“, „Декамерон“, „Кентърбърийски разкази“, „Цветът на 1001 нощ“, „Евангелие по Матея“, „Ястреби и врабчета“, „Теорема“.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай