Наш филм събра очите на света. Засенчи носител на Оскар

Засенчи филм носител на четири награди "Оскар"

Наш филм събра очите на света. Засенчи носител на Оскар | StandartNews.com

Поредна награда получи българският филм "В сърцето на машината" на режисьора Мартин Макариев в категория "Най-добър дизайн на костюми" на Международния филмов фестивал Septimius Awards в Амстердам.

Признанието е за младата художничка Весела Динева създател на костюмите. Тя получи отличието в конкуренция с филма "На западния фронт нищо ново" – носител на четири награди "Оскар". Весела Динева е завършила "Моден дизайн" в Милано и в момента работи в България като моден дизайнер, както и за различни филмови продукции.

Филмът е заснет през август 2020 година в разгара на пандемията. В сърцето на историята е човечността, която може да бъде открита, където никой не очаква.

Действието се развива през 1978 г. Група затворници, сред които такива с тежки престъпления и доживотни присъди, изпълняват принудителен труд в стругарски цех на завод Кремиковци.

Всеки от тях има различна история, морал и разбирания за живота в затвора и извън него. Нужен е само един ден и необикновена случка, за да преобърне цялото им досегашно съществуване.

Сблъсъкът между затворници, надзиратели и милицията по онова време допълва напрежението в лентата.
"В сърцето на машината" е българското предложение за най-добър чуждоезичен филм на 95-те наградите Оскар на Американската филмова академия през 2022 година. Носител е на наградата "Златна роза" на едноименния филмов фестивал във Варна през 2021 година и на наградата за Най-добър филм на София филм фест през 2022 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай