Културни дейци излизат на протест, министър ги изненада приятно

Секторът е недофинансиран от доста време, каза министърът на културата

Културни дейци излизат на протест, министър ги изненада приятно | StandartNews.com

Източник: БНТ

Заети в сферата на културата излизат на протест в Деня на будителите. Недоволството им е срещу ниското заплащане на специалистите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека. Организатор е федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Протестът ще започне в 12:00 ч. на обяд пред Столичната библиотека на пл. „Славейков“. Исканията в 12 точки още миналата седмица са изпратени до президента, премиера, депутатите и министрите на финансите и на културата. Част от тях - работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лева, с 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 г., а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор. Културните дейци са готови и на по-мащабни протести, каза за БНР председателят на федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ Кирил Бинев.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев също подкрепя протеста. Той изпрати отворено писмо, в което твърди, че българската култура отново не е приоритет за правителството и че по последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства възлиза на над 80 милиона лева.

Подкрепям протеста на културните дейци, аз съм на тяхна страна. Позицията на министър е временна, около 40 години работя в сектор "Култура". Никога не съм очаквал, че е чак толкова труден. Това заяви в интервю за БНТ тази сутрин министърът на културата Кръстю Кръстев.

Опитваме да подкрепим сектора. Всичко онова, което през последните години е разместено. Опитваме да създадем ясни правила и закони. Секторът е недофинансиран от доста време, каза още министърът на културата. 

Проведохме срещи с всички, които работят в сектор "Култура". Искаме да идентифицираме проблемите, да ги изчистим. След това да работим за подобряването на сектора. В разговорите винаги става дума за пари. Културата, изкуството е скъпо удоволствие. То изисква определени средства. Проблемът не е в средствата, а по какъв начин ще дойдат при нас и как ще ги ползваме за създаване на по-добър културен продукт. Тук е нивата, която трябва да разкопаем, посочи министър Кръстев.

По думите му Министерство на културата е връщало доста средства, защото не са имали точни и ясни проекти, по които тези средства да бъдат разходвани. Министърът на културата заяви, че бюджетът за култура за 2024г. ще бъде доста по-добър от предходния.

"Всички разбираме значението на този сектор. Искаме да заработи добре и да бъде обезпечен. Искаме повече средствата, но не искам да говоря с цифри. Трябва да подготвим системата да работи добре - ясни проекти, добре разписана законова рамка. Има много низши, които трябва да почистим, да ги отворим и да влезем в тях. Министерството работи за да подобри процеса в сектор "Култура", отбеляза Кръстю Кръстев.

Според министъра фокусът е насочен към Национален фонд "Култура". "Той трябва да бъде донор за средства, проекти, които са извън политиката на Министерство на културата. Там има проблеми, които се опитваме да ги решим с поправка на Закона за закрила и развитие на културата. Въз основа на закона ще променим правилниците и наредбите. Това е правна дейност. Никога не съм очаквал, че толкова трудно се пише закон. Важно е да напишем това изречение, което работи добре, което не се чете по различни начини от различните хора. Променяме наредбата за избор на управителен съвет и за избор на директор", обясни още министър Кръстев. 

Един билет в театър трябва да струва от порядъка на 100-150 лв. Вярвате ли, че има хора, които могат да правят това редовно. Потребата на култура е съсредоточена в малко части на страната. Тя трябва да намери потребители и в останалите части, смята още министърът.

Той бе категоричен, че ще работи за увеличаване на заплатите на заетите в сектор "Култура". "Материалната база е в окаяно състояние. Бях на доста места за да погледна точно материалната база. Има уникални места, които просто "ми падна капата". Тази дейност също трябва да се подреди. Необходими са над 500 млн. лв. Трябва да направим много стройна програма", категоричен бе Кръстев.

Културата е част от националната сигурност на страната. Затова правителството обръща необходимото внимание на сектора, каза в заключение министър Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай