Гробницата на Неферхотеп отваря врати след повече от две десетилетия

Поради реставрация

Гробницата на Неферхотеп отваря врати след повече от две десетилетия | StandartNews.com

Гробницата на Неферхотеп на западния бряг на Нил в Луксор беше официално открита след повече от две десетилетия на реставрация, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

Сред титлите на високопоставения сановник са велик писар на Амон и надзирател на стадата на Амон. Гробницата му датира от Осемнадесетата династия на Древен Египет по време на управлението на фараона Ай между около 1327 и 1323 г. пр.н.е.

Реставрацията започва през 2000 г. Експедиция от Университета на Буенос Айрес се занимава с документирането и изследването на надписите и архитектруните елементи, а германски археолози извършват почистването и консервацията. Проектът е финансиран от базираната в Дюселдорф фондация “Герда Хенкел”. 

Изящните цветни изображения в гробницата са тежко повредени в началото на 19-и век. За да върне първоначалната й красота, германският екип разработва щадящ метод за почистване с лазери. Наред с това археолозите укрепват нестабилни каменни фрагменти и паднала мазилка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай