Фестивалът за съвременен танц "Aerowaves in Sofia" тръгва с детско представление

Програмата тази година е обърната към специални представления за деца

Фестивалът за съвременен танц "Aerowaves in Sofia" тръгва с детско представление | StandartNews.com

На 27 октомври от 19.30 часа на Сцена „Дерида“ ще се проведе откриването фестивала “Aerowaves in Sofia”с представлението за деца ДАВАЙ! на компания Corps In Situ, Люксембург. Представлението е без думи, подходящо за деца 7+ и съзнателно е избрано да открие фестивала, защото подрастващите са нашето бъдеще.

ДАВАЙ! е игра между две момчета, които се срещат, търсят се и се предизвикват чрез бойна хореография. С всяка нова игра те се опознават, контролират, надминават себе си. Всеки се учи от другия, от своите силни страни и граници, без никога да има победител или губещ, защото опонентът е преди всичко партньор в играта, който трябва да бъде уважаван, ако искате да можете да продължите да играете. ДАВАЙ! е дует, съчетаващ хумор, прецизност на жеста и красота на движението.

“Aerowaves in Sofia” представя едни от най- забележимите представления от европейската и световна танцова сцена, създадени през последната година. Инициативата за това събитие е на екипа на Derida Dance Center, който е първият център за съвременен танц в България и многогодишен партньор в Европейската мрежа за съвременен танц- Aerowaves. Всяка година артисти от различни краища на Европа кандидатстват за включване в ТОП 20, а международно жури има нелеката задача да определи 20те най-интерерсни представления от над 700 предложения.

Във фестивалната програма на “Aerowaves in Sofia” присъстват три заглавия от класацията ТОП 20 на Aerowaves и шест представления, прецизно селектирани от екипа на Derida Dance Center. Зрителите ще имат възможността да усетят разнообразие от естетически форми и драматургични посоки в съвременния танц и пърформанс с представления от Израел, Испания, Франция, Малта, Германия, Великобритания, Люксембург, Полша, Финландия и Тайван.

Тази година организаторите имат намерението да разширят аудиторията си, като ще обрънат специално внимание и на възрастните хора с  представлението „Дните“, за чиято реализация се отправя отворена покана към хора на възраст над 60 години. Записалите се за участие ще преминат през тридневни работни ателиета с финландските артисти.

В рамките на фестивалната програма, ще бъде представен и документалния филм “Aerowaves at 25”, който ще разкаже историята от създаването на платформата до днес.

И тази година организаторите на събитието предоставят възможност на зрителите да се запознаят с гостуващите артисти, като се включат в дискусионни срещи след всяко представление. В програмата на фестивала са заложени и 7 танцови уъркшопа, достъп до които ще имат професионални танцьори от България.

Програма:
27.10 в 19:30 ч., "Давай!", Люксембург/Франция , спектакъл за деца (7+) https://fb.me/e/3UP50BhlJ

28.10 в 19:30 ч. "Дните", Финландия https://fb.me/e/3h40njbIY

30.10 в 19:30 ч., "Гладните", Полша https://fb.me/e/4NUbOB1vP

1.11 в 19:30 ч., "Аз съм Алекс", Малта https://fb.me/e/3j56ZqEIu

2.11 в 19:30 ч., "Таранто Фламенко", Испания https://fb.me/e/4bDF7EBxt

4.11 в 19:30 ч., прожекция на филм за създаването на платформа Aerowaves: "Aerowaves на 25" https://fb.me/e/4JgFHxnKA

5.11 в 19:30 ч., "Облаци", Израел https://fb.me/e/1pLNYDRVx

6.11 в 19:30 ч., "Лешояд", Англия https://fb.me/e/4sY65v7hM

9.11 в 19:30 ч., "Вярвам", Франция https://fb.me/e/Kuv04pzD

11.11 в 19:30 ч., "Дом", Германия https://fb.me/e/5HHyJTq4j

Визуални материали ще намерите тук: https://drive.google.com/drive/folders/1SulkgKsxBDWsxo0QFJ4VM5AMNPFp1f-P

Програма на работните ателиета: https://drive.google.com/file/d/1DgQBHCd5h_hpBlRd8bLInMhkZcFMusO6/view?usp=sharing

Фестивал „Aerowaves в София“ се осъществява от Фондация Арт Линк / Дерида Денс Център с финансовата подкрепа на Aerowaves Dance Across Europe, Столична община - Програма „Култура“, Министерство на културата на Република България, Национален фонд "Култура" - програма "Едногодишен грант" 2022 и програма за "Възстановяване и развитие на частни културни организации" и Китайски културен център на НР Китай.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай