Арт галерия Вежди представя непоказвани творби на Стоил Мирчев

Изложбата се нарича „Артефакти“

Арт галерия Вежди представя непоказвани творби на Стоил Мирчев | StandartNews.com

Арт галерия Вежди представя нова експозиция от избрани творби на известния художник Стоил Мирчев. Откриването е на 7 март в четвъртък от 18 часа.

В модерното вип арт пространство на ул. „Симеоновско шосе“ 97 к в столицата са подредени 20 картини, непоказвани досега, и 5 пластики на Стоил Мирчев. Изложбата се нарича „Артефакти“.

Една от най-известните ни изкуствоведки – Ружа Маринска, характеризира така творчеството на известния художник: „Стоил Мирчев принадлежи към поколението, което навлезе в художествения живот през 80-те години и даде облика на това време. Тези млади тогава автори се отказаха от фото- и хиперреалистичната стилистика и първи у нас прекрачиха прага на фигуративността и преминаха в полета на абстракцията.

Стоил Мирчев е художник с характер, той има своя свят и е намерил своето художествено пространство. Творбите му са продукт на вътрешен импулс. Неговият почерк е различим.“

Изложбата „Артефакти“ в арт галерия Вежди е ярко потвърждение на тази оценка. Художникът е изобразил  онова, което го вълнува, с различни краски и форми  и с някакъв вътрешен импулс, който личи и в живописните му платна, и в пластиките.

Стоил Мирчев е роден през 1950 година. Завършва Националната художествена академия, специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов. Има многобройни самостоятелни изложби в България и в чужбина. Работи в областта на живописта, акварела, приложната графика, шаржа и скулптурата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай