Хранително-вкусови изложения се откриват в София

"Месомания" ще отпразнува 30-годишнината си

Хранително-вкусови изложения се откриват в София | StandartNews.com

Земеделският министър Кирил Вътев ще открие днес международните хранителни изложения "Месомания", "Пътят на млякото", "Булпек", "Интерфуд&Дринк" и "Wine&Spirits Show", които започват днес и ще продължат до 11 ноември в столичния Интер Експо Център.

Церемонията по откриването започва в 15:00 часа в Централно фоайе, като в нея ще се включат още заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, посланикът на Италия Джузепина Дзара, управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов и други официални лица, съобщават организаторите.

Към петте паралелни изложения за първи път ще се присъедини и форматът за сектор "Пчеларство" - "Bee Rise".

Очаква се в тридневното събитие да вземат участие над 460 български и чуждестранни фирми от целия хранително-вкусов сектор.

"Интерфуд&Дринк" обединява сферите на храните, напитките, машините и технологиите за обработка, складово оборудване и опаковки. "Пътят на млякото" се фокусира върху всеки сегмент от млекопреработката, а акцентът на "Булпек" са хлебопроизводството, хлебните и сладкарските изделия.

"Месомания" ще отпразнува 30-годишнината си, събирайки под мотото "Традиция със собствено лице" сегмента на месото и месните продукти, машините за преработката и съхранение. Посетителите ще могат да видят сближаването на утвърдени във времето методи за обработка на месо с модерни технологии, нови рецептури и суровини, които гарантират качество, безопасност и устойчивост на производството. Традицията се пази в ръчно произведените колбаси по традиционни рецепти, пушените меса и сушени деликатеси, които са усъвършенствани от поколенията. Това е майсторството на местните производители, които се гордеят със запазването на кулинарното наследство на своите региони. Иновациите заемат централно място с представяне на най-съвременното оборудване, новите техники за съхранение и включването на устойчиви практики в отглеждането и производството, включително етични стандарти и подобрено хуманно отношение към животните. Така традицията среща новото в целия спектър от производството на месо в различните му етапи на обработка: от непреработени месни продукти до месни заготовки и готови за директна консумация продукти, колбаси, шунка, деликатеси, регионални и традиционни специалитети, както и алтернативи на месо.

За първи път международните хранителни изложения обединяват сили с интригуващия формат "Wine&Spirits Show". Това ще бъде трето негово издание. "Wine&Spirits Show" отново ще събере търговци на едно и дребно, представители на търговски вериги, дистрибутори, вносители, онлайн търговци, ресторантьори и хотелиери, представяйки им възможността да се запознаят с вина, спиртни напитки и гурме храни от близо и далеч.

Екипът на българската софтуерна компания "ИАрПи" (ERP.BG), който ще вземе участие в събитието за сегмента на производството и дистрибуцията на вино и спиртни напитки, ще представи своето ново решение за управление на бизнеси с алкохолни продукти, базирано на популярната облачна ERP система ERP.net. С него винарските изби могат да управляват пълноценно всички процеси по производството, маркетинга и продажбата на вино или други спиртни напитки.

Комплексният характер на бизнес изложенията предоставя възможност всеки присъстващ да се запознае "от първа ръка" с иновациите и тенденциите, да открие нови бизнес партньори, пазари и ниши за развитие. Оформя се екосистема за развитие на бизнеса, генериране на идеи и арена на кулинарни състезания от най-висок ранг.

През тази година организаторите отчитат 30 процента ръст в броя на изложителите, сред които има фирми от България, САЩ, Италия, Турция, Гърция, Македония, Полша, Румъния, Тунис, Тайланд. Те ще предоставят на посетителите от България и чужбина продукти, машини, софтуер и технологии за целия хранително-вкусов бранш.

Мащабни са колективните щандове на компании от България, САЩ, Турция и Гърция. В зали 2 и 3 българските колективни щандове събират фирми в сегментите на млечните продукти и хлебопроизводството. В зала 4 са мащабните колективни щандове от САЩ, Турция и Гърция.

Тази година предстои и първото издание на "Bee Rise". Новият формат се фокусира върху производството на мед и пчелни продукти. Успоредно с това организаторите продължават да експериментират в развитието на формата и показват различните възможности пред хранително-вкусовите сегменти. През последните години те наложиха бранда "Сетива без граници" и "БулевАРТ на вкусовете", "Green line Zone" и "Био зона".

Важно място в концепцията на международния формат заемат съпътстващите събития, сред които Националната кулинарна купа, Международният пица шампионат и други. Ще бъдат връчени наградите за най-добра опакова "Приз Пак" 2023. На 10 ноември ще се проведе и благотворителното събитие "Деца помагат на деца".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай