Форум на "Стандарт" с най-радостната новина за земеделците (ОБЗОР)

Преведоха субсидиите им седмица по-рано, съобщи Фонд "Земеделие"

Форум на "Стандарт" с най-радостната новина за земеделците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-радостната новина за земеделците в България дойде от традиционния Коледен форум на "Стандарт" в националната кампания за подпомагане на агробизнеса "ДА! На българската храна". За 16-а поредна година медията ни събра на една маса представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди и агробизнеса, за да начертае спешни мерки за преодоляване на кризата в сектора.

В конференцията "Агробизнесът в криза. Неотложните задачи" участваха министърът на земеделието Явор Гечев, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов, новият шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Иван Шиков.

ВИЖ ОЩЕ: Фонд "Земеделие" зарадва фермерите. Рекордни пари

Атидже Вели, която е единственият български евродепутат, пълноправен член на земеделската комисия в Европарламента, е европейски партньор на кампанията "ДА! На българската храна".

В бурни аплодисменти залата посрещна голямата новина от Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ - РА). Директорът Георги Тахов съобщи, че часове преди дискусията Фондът е превел на земеделските стопани субсидиите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за Кампания 2022. Изплатени са общо 660 972 103 лв. на 54 067 стопани.

Това е най-голямото и очаквано плащане от земеделските стопани. ДФЗ - РА успя да осъществи най-ранното плащане по СЕПП в сравнение с предходни години, седмица по рано от обявените срокове в индикативния график, съобщи Тахов.

Изчисленията по СЕПП са извършени след финализиране на процедурата по изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи и съобразно данните предоставени от Министерство на земеделието по проекта на специализиран слой „Площи допустими за подпомагане“ за Кампания 2022.

В сравнение с предишни периоди субсидиите са с 18 млн. лв. повече. Над 120 млн. лева получават животновъдите.

Одобрени са и европейски проекти за инвестиции в земеделските стопанства, заложени в общо над 4000 проекта, каза още Тахов.

2022 година ни научи по трудния начин на нещо много важно – че освен мир, в живота ни има още една много важна дума. И тя е сигурност, заяви главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, ръководител на кампанията „ДА! На българската храна”, откривайки форума.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Продоволствената сигурност стана най-важна в живота ни

Въпреки че притесненията и за здравната сигурност, и за енергийната сигурност остават с пълна сила, в центъра на живота ни се позиционира застрашената сигурност по отношение на продоволствието – и заради световна криза на храни, и заради засушаването, и заради климатичните промени, и разбира се, заради войната. Ужасяващите последствия вече са налице - нарушени доставки, непосилно високи цени, приближаващ се глад за хората и фалит за фирмите, подчерта г-жа Бозукова. И изтъква, че форумът „ДА! На българската храна” цели да премахне поне малките камъчета по пътя на земеделците в България.

ВИЖ ОЩЕ: Войчеховски на форума на Стандарт: Земеделците могат да разчитат на ЕК

Форумът започна със специално приветствие от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

https://static.bnr.bg/gallery/cr/15646b7997127ebdb843030b08fc148f.jpg

Земеделските производители, селските общности и публичните власти могат да разчитат на неотлъчната подкрепа на Европейската комисия за реализиране на пълния потенциал на българското селско стопанство през следващите години, заяви той. И насърчи държавата ни: "Приветствам усилията на България за засилване на подкрепата за малките семейни ферми, младите фермери и селските райони.".

ВИЖ ОЩЕ: Явор Гечев: Европа да е по-смела в парите за земеделците

Трудната ситуация пред земеделците у нас очерта ресорният министър Явор Гечев. Цените на горивата отидоха до небето. 50% от оранжериите в Европа не засяха. Видя се, че хранителната сигурност е крехко нещо. Видя се, че не просто не е екологично да караш нещо от другия край на света, а и е много скъпо, изтъкна министърът. Видя се, че при кризи не трябва да имаме голямо единство, допълни той.

Работата тепърва започва. Надявам се за има все по-бързо редовно правителство. За стратегическия план това е изключително важно. Не е най-правилното нещо временен кабинет да взема тежки политически решения, независимо дали са правилни или не, каза още Гечев. И изтъкна работата на 48-ото НС.

Народните представители в този парламент безрезервно се разбраха на първо четене и приеха закона за подпомагане на земеделските производители, който да послужи за законното въвеждане на стратегическия план, за да може всички браншове да се възползват, благодари на депутатите министърът.

Фермерите бяха зарадвани и от Атидже Вели, която им съобщи, че е започнала акция в тяхна подкрепа в Европейската комисия.Непримирима съм по 15-годишната тема за липсата на директни плащания и по отношение на изкривяването, което се получава при плащането на държавните помощи в различни държави, заяви Атидже Вели.

ВИЖ ОЩЕ: Атидже Вели с акция в помощ на земеделците. Компенсациите

Предложихме на ЕК да разшири Многогодишната финансова рамка. Отваряйки рамката, настояваме ЕК да изравни плащанията за българсикте земеделци, съобщи евродепутатът от ДПС.

Тя настоява пред ЕК до приемането на актуалната многогодишна финансова рамка  България да получава европейски компенсации за по-ниските директни плащания. Няма как тази несправедливост да продължава. Европа е общност на равните възможности и трябва заедно да минем през кризата, обобщи Вели.

ВИЖ ОЩЕ: Мариана Кукушева: Хлябът поевтиня с 26%

Падна ДДС за хляба и брашното. В големите търговски вериги цените на хляба бе намалена с между 26 и 14 процента, заяви председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Това намаление на цените е изключително сериозна социална мярка, която ще продължи да работи, защото не си представям, че ще има политици, които да качат отново цената на хляба, каза Кукушева.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС с три големи мерки в помощ на земеделците. Повече пари

Три големи мерки в помощ на фермерите представи ДПС. Те са осигуряване на по висока ликвидност за земеделските производители и дофинансиране чрез държавни помощи, за да могат българските земеделци да покриват извънредните разходи пред тях. Целта на мерките е запазване на родното производство,  съобщи зам.-председателят на земеделската комисия в парламента Имрен Мехмедова.

Третото решение, което предлага ДПС, е провеждане на информационна кампания за новостите пред земеделските производители. Те трябва да са максимално информирани, за да получат финансово подпомагане по всички възможни интервенции, каза Мехмедова.

ВИЖ ОЩЕ: Зърнопроизводителите: Брюксел прилага двоен стандарт

Двоен стандарт към земеделските производители прилага Брюксел. Алармата би Костадин Костадинов, председател на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите. В Стратегическия ни план имаше текстове, преписани от Франция, които са одобрени за нея. Но, предложени от България, на нас не ни ги одобряват. Мери се с различен аршин. Двоен е стандартът по много неща от Стратегическия план. Направо да си го кажем – по изискванията, възмути се Костадинов.

Дори последния път се принудих да им кажа: а защо не гледате бели мечки в Португалия? На нас ни налагаха определени изисквания, които не са съобразени със спецификата, заяви той.

ВИЖ ОЩЕ: Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов

Идея на 3 университета за създаването на съвместен научно-изследователски център за решаване на продоволствената сигурност и превенция на опасностите, предложи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов. Той представи и идеята на колегите си към този институт да бъде създадена и независима референтна университетска лаборатория, която да дава перспектива и решения. Ректорът на УХТ подчерта, че тя ще е много полезна, когато се вземат стратегически или дългосрочни решения, а освен това ще обедини усилията на цялата научна общност.

Ден след назначаването си, новият изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Иван Шиков представи приоритетите си пред агробизнеса.

ВИЖ ОЩЕ: Новият шеф на БАБХ с първи думи. Ангажиментите

Днес не само в качеството ми на новоназначен изпълнителен директор на Българската агенцията по безопасност на храните, но и като ветеринарен лекар, който дълги години назад във времето е работил в сферата на Националната ветеринарно-медицинска служба, след това и във вече сформираната БАБХ, ви заявявам, че служителите от Агенцията сме на своя пост. Знаем своите задължения, гоним своите отговорности, заяви д-р Шиков.

Кризите в последно време зачеставят, те не са само в Европа и в България. Но паралелно с това засегнаха и БАБХ. Затова отново заявявам, че ние знаем своята отговорност и се стремим всекидневно да я изпълняваме, увери изпълнителният директор на БАБХ.

Грижата за безопасността на храната, която достига до нашата трапеза, минава през нашия контрол не само на полето, не само във фермата, не само на граничния контролен пункт, където идват вносните храни от животински и неживотински произход, каза още Иван Шиков.

ВИЖ ОЩЕ: "Стандарт" раздаде Оскарите за устойчив бизнес в земеделието

Форумът завърши с традиционните годишни награди за агросектора. Тази година те бяха за компании, доказали, че развиват устойчив бизнес. 10 знакови фирми грабнаха лично от министър Явор Гечев Оскарите за успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай