Войчеховски на форума на Стандарт: Земеделците могат да разчитат на ЕК

Еврокомисарят със специално обръщение към форума „ДА! На българската храна”

Войчеховски на форума на Стандарт: Земеделците могат да разчитат на ЕК | StandartNews.com

Земеделските производители, селските общности и публичните власти могат да разчитат на неотлъчната подкрепа на Европейската комисия за реализиране на пълния потенциал на българското селско стопанство през следващите години. Това заяви еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски в специалното си обръщение към 16-ия Коледен форум на „Стандарт” „ДА! На българската храна”. Медията ни събра на една маса министъра на земеделието Явор Гечев, шефа на фонд „Земеделие” Георги Тахов, новия директор на БАБХ Иван Шиков, народни представители от всички парламентарни групи, представители на бизнеса и научните среди, за да набележи краткосрочни и дългосрочни мерки за агросектора в кризата.

Европейски партньор и модератор на форума е евродепутатът от „Обнови Европа”/ДПС Атидже Вели, единственият пълноправен член от България на Земеделската комисия в ЕП.

Приветствам усилията на България за засилване на подкрепата за малките семейни ферми, младите фермери и селските райони, каза още Войчеховски.

Ето цялото обръщение на еврокомисаря по  земеделие Януш Войчеховски.

Уважаеми г-н министър,

уважаеми фермери и скъпи участници във форума „Да! на българската храна“,

С голямо удоволствие искам да Ви съобщя, че получих покана за участие в събитието „Да! на българската храна“ от уважаемия евродепутат г-жа Атидже Алиева-Вели.

С голямо съжаление Ви информирам, че няма да имам възможността  да приема тази любезна покана и да присъствам на събитието, поради натоварената ми програма с редица неотложни въпроси, свързани с продължаващото извънредно положение.

Въпреки това, бих искал да изпратя това ясно писмо за подкрепа. Специално искам да благодаря на всички фермери и производители, които участват на това събитие. Вашата упорита работа за поддържане на доставките на храни, както по време на Пандемията от Ковид 19, така и по време на настоящата криза, е от съществено значение и е наистина вдъхновяваща.

Бих искал също така да призная ролята на публичните органи и представители, особено на тези, които допринесоха за успешното изготвяне на Стратегическия план за ОСП на България.

Приветствам усилията на България за засилване на подкрепата за малките семейни ферми, младите фермери и селските райони. Намерението за преструктуриране и възстановяване на българската система за знания и иновации в областта на селското стопанство е особено възхитително; това е сериозен ангажимент и инвестиция в бъдещето.

В заключение бих искал да подчертая, че земеделските производители, селските общности и публичните власти могат да разчитат на неотлъчната подкрепа на Европейската комисия за реализиране на пълния потенциал на българското селско стопанство през следващите години. Настоящите предизвикателства ни напомниха, че никога не бива да приемаме храната и земеделието за даденост, а по-скоро трябва да ценим високо храната си и да подкрепяме фермерите си, така както те подкрепят нас.

 В тази връзка очаквам с нетърпение да чуя резултатите от това интересно събитие.

Пожелавам ви успех!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай