Явор Гечев: Европа да е по-смела в парите за земеделците

50 процента от оранжериите в Европа не засяха. Видяхме, че продоволствената сигурност е крехка, каза министърът

Явор Гечев: Европа да е по-смела в парите за земеделците | StandartNews.com

50 процента от оранжериите в Европа не засяха. Видяхме, че продоволствената сигурност е крехка. Това заяви земеделският министър Явор Гечев на 16-ия Коледен форум на „Стандарт” от кампанията „ДА! На българската храна”.

Стратегическият план е чисто нов инструмент. Той е различен от всичко в момента. Няма съвършени стратегически планове, каза министърът и обясни, че документът включва всички мерки и политики от последните 5 години.

Стратегическият план за земеделие  е стратегията, която трябва да постигнем. Изпълнен е с предизвикателства,каза Гечев.

Да, трудно се обяснява защо ставките са по-ниски, защо не можем да видим парите на един земеделец в една ставка, а трябва да ги търсим в пет, защо директните плащания не са безусловни, а трябва да минават през зелени мерки. И как ще постигнем това, подчерта още Явор Гечев . Той обяви, че целта на министерството му не е просто да се даде информация на земеделските производители. Но да осигури стратегия за развитие.

На мен ми се пада като дежа вю да завършвам стратегическия план, който ред правителства са правили, каза Гечев.

Той очерта трудната ситуация, в която работят земеделците. Цените на горивата отидоха до небето. 50% от оранжериите в Европа не засяха. Видя се, че хранителната сигурност е крехко нещо. Видя се, че не просто не е екологично да караш нещо от другия край на света, а и е много скъпо, изтъкна министърът. Видя се, че при кризи не трябва да имаме голямо единство, допълни той.

Работата тепърва започва. Надявам се за има все по-бързо редовно правителство. За стратегическия план това е изключително важно. Не е най-правилното нещо временен кабинет да взема тежки политически решения, независимо дали са правилни или не, каза още Гечев. И изтъква работата на 48-ото НС.

Народните представители в този парламент безрезервно се разбраха на първо четене и приеха закона за подпомагане на земеделските производители, който да послужи за законното въвеждане на стратегическия план, за да може всички браншове да се възползват, благодари на депутатите министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай