Славка Бозукова:Продоволствената сигурност стана най-важна в живота ни

Целта ни е да премахнем камъните по пътя на земеделците в България, каза главният редактор на "Стандарт"

Славка Бозукова:Продоволствената сигурност стана най-важна в живота ни | StandartNews.com

2022 година ни научи по трудния начин на нещо много важно – че освен мир, в живота ни има още една много важна дума. И тя е сигурност. Това заяви главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, ръководител на кампанията „ДА! На българската храна”, откривайки 16-ия Коледен форум от инициативата на медията ни. Темата тази година е „Агросекторът в криза. Неотложните задачи!”.

„Стандарт” събра на една маса министъра на земеделието Явор Гечев, шефа на фонд „Земеделие” Георги Тахов, новия директор на БАБХ Иван Шиков, народни представители от всички парламентарни групи, представители на бизнеса и научните среди, за да набележи краткосрочни и дългосрочни мерки за агросектора в кризата.

Европейски партньор и модератор на форума е евродепутатът от „Обнови Европа”/ДПС Атидже Вели, единственият пълноправен член от България на Земеделската комисия в ЕП.

Въпреки че притесненията и за здравната сигурност, и за енергийната сигурност остават с пълна сила, в центъра на живота ни се позиционира застрашената сигурност по отношение на продоволствието – и заради световна криза на храни, и заради засушаването, и заради климатичните промени, и разбира се, заради войната. Ужасяващите последствия вече са налице - нарушени доставки, непосилно високи цени, приближаващ се глад за хората и фалит за фирмите, подчерта г-жа Бозукова. И изтъква, че форумът „ДА! На българската храна” цели да премахне поне малките камъчета по пътя на земеделците в България.

Ето цялото изказване на Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт" и ръководител на кампанията "ДА! На българската храна":

Неслучайно сме избрали деня на св. Николай Чудотворец за 16-ото издание на коледния форум "ДА! На българската храна". Не само защото той е покровител рибарите, част от които са сред нас. Не само защото е покровител на търговците, част от които също са сред нас. Свети Николай се е превърнал в един от най-обичаните светци, защото със силата и чудесата, които прави, ни помага да усмиряваме бурята в себе си, да покоряване стихиите от мисли, които често ни обезсърчават. И така да преодоляваме всекидневните бедствия, които ни връхлитат в бурното море на обърканото време, в което живеем.

Спазвайки дългогодишната традиция, за 16-та поредна година, събираме бизнес и власт в навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово.

Лошото е, че стана традиция Коледният форум да се провежда в условията на остра политическа несигурност и нестабилност. Припомням ви, че и преди две години се събрахме тук, изпълнени със страхове, но и с надежда, че изборите през пролетта ще донесат очаквания от бизнеса диалог с властта по наболелите проблеми. И форумът през декември 2021 г. мина под очакванията, че правителството на промяната, което се гласува буквално дни след дискусията, ще реши натрупаните проблеми в бранша.

Уви, днес отново сме в политическата въртележка на очаквания и страхове. Въпросите дали партиите ще намерят сили да съставят кабинет, колко ще продължи животът на поредното Народно събрание и ще стигне ли времето на законодателите, за да решат най-важните задачи – включително за агросектора, така, че страната ни да мине възможно най-безболезнено през кризата, тепърва ще намират своите отговори.

Но това, което е ясно още преди края на престарялата вече 2022 година, е че тя ни научи по трудния начин на нещо много важно – това, че освен мир, в живота ни има още една много важна дума. И тя е сигурност.  И въпреки че притесненията и за здравната сигурност, и за енергийната сигурност остават с пълна сила, в центъра се позиционира застрашената сигурност по отношение на продоволствието – и заради световна криза на храни, и заради засушаването, и заради климатичните промени, и разбира се, заради войната. Ужасяващите последствия вече са налице - нарушени доставки, непосилно високи цени, приближаващ се глад за хората и фалит за фирмите.

У нас, за щастие, зърнена криза няма, хлябът на българите е гарантиран. Но в обществото инфлационното обезверяване на потребителите отдавна се е смесило с безсилието на производителите.

И темата как българските фермери да оцелеят в тази ситуация, и как не само да оцелеят, но и да намерят своето развитие през следващата година, е основната тема на днешната дискусия. Ще говорим както за краткосрочните антикризисни мерки, които браншът очаква да се заложат в удължаването на бюджета и в наредбите на министерството, така и за дългосрочните, залегнали в лелеяния Стратегическия план за земеделието.

Затова благодаря на всички вас, които днес сте тук в тази зала - от най-малките производители, до най-големите заводи. На всички вас, народните представители, които въпреки извънредното заседание на парламента сте тук, на вас господин министър, затова че отделихте време от изключително напрегната си програма, за да отговорите на въпросите на бизнеса. И да кажете последните новини, както по отношение на Стратегическия план, така и за подготвяните антикризисни мерки.

За всички вас, представителите на бизнеса, е важно днес и участието на шефа на Държавен фонд „Земеделие” Георги Тахов, който само преди няколко месеца каза, че до края на годината ще разплати колосалната сума от почти 2 милиарда лева. И днес се надяваме да ни каже докъде е стигнал с преводите.

Благодаря на вас, г-жо Вели, затова че дойдохте от Брюксел, за да дадете ценните си съвети по Стратегическия план за земеделие.

Благодаря и на Мариана Кукушева, която напусна Бюджетната комисия, за да дойде и както винаги ребром, право куме в очи, да постави проблемите на бизнеса пред изпълнителната власт. И да бъде модератор на всички изказвания от бранша.

Благодаря на шефовете на най-важните държавни агенции, които имат отношение към решаването на проблемите. Сред нас е прясно назначения директор на БАБХ Иван Шиков, чийто дневен ред убедена съм ще начертаем днес.

Също така - ще чуем и Стоил Алипиев, новият шеф на Комисията за защита на потребителите, който ще ни каже как вървят проверките преди празниците. Традиционният ни партньор Българската агенция за експортно застраховане в лицето на директора си Гълъбин Гълъбов ще ни представи държавната подкрепа за българския износ.

 

Проблемите са огромни, а решенията им трудни, но за да се справим с тях всички имаме нужда от признание и заслужена оценка за свършеното през годината. Затова и традиционно дискусията колкото и разгорещена да бъде накрая ще завърши с обединение - традиционните годишни награди на кампанията "Да! На българската храна". Тази година те са посветени на устойчивия бизнес. За да си устойчив не е важно дали си голям или малък. А да умееш да посрещаш предизвикателствата и да излизаш от тях по-силен и по-мотивиран. И да катериш нови върхове.

Това със самочувствие го казваме ние, "Стандарт", които тази година отбелязахме своя 30-годишен юбилей. През тези три десетилетия много медии се родиха, но малко оцеляха. Останаха тези, които се изграждаха върху здрави темели и не отстъпваха от стандартите на професионализма.

Като още веднъж благодаря на всички партньори и спонсори, за да спазя традицията, ще завърша отново с поговорка, издържала проверката на времето. Дедите ни казваха: може веднъж в живота да имаме нужда от лекар, адвокат, полицай или свещеник, но всеки ден по три пъти имаме нужда от земеделец. Работата му изглежда лесна, но само за тези, които са на километри от полето.

С днешната дискусия няма да направим работата им по-лека. Но можем да махнем малките камъчета по пътя им.

Пожелавам успех на форума и давам думата на Атидже Вели.

Благодаря ви за вниманието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай