"Стандарт" раздаде Оскарите за устойчив бизнес в земеделието

10 компании за пример получиха отличия от министър Явор Гечев

"Стандарт" раздаде Оскарите за устойчив бизнес в земеделието | StandartNews.com

За 16-а поредна година "Стандарт" раздаде Оскарите на земеделските производители. Това стана на стилна церемония по време на Коледния форум от националната кампания в подкрепа на българския агробизнес "ДА! На българската храна". Дискусията, която се проведе в столичния хотел "Маринела" събра в една зала министъра на земеделието Явор Гечев, изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов, новия шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Иван Шиков, представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди и агробизнеса, за да начертае спешни мерки за преодоляване на кризата в сектора.

Атидже Вели, която е единственият български евродепутат, пълноправен член на земеделската комисия в Европарламента, е европейски партньор на кампанията "ДА! На българската храна".

Продоволствена сигурност бяха двете думи, които белязаха 2022 г. на фона на икономическите последствия от ковид-пандемията и войната срещу Украйна. Изхранването на населението е приоритет № 1 не само за България, но и за цяла Европа. Затова и тази година наградите бяха за онези компании, които се превърнаха в емблема за устойчив бизнес.  Отличията бяха връчени от министъра на земеделието Явор Гечев

Винарна „Черноморско злато“ /Black Sea Gold/  - Поморие - качество на 90 години

Първата връчена награда бе за една компания, която е толкова успешна, че днес едва ли има българин, който да не е оценил продукцията й – от емблематичната ракия „Бургас 63“ до невероятните бели и червени вина, получили куп отличия.

Винарна "Черноморско злато" празнува през 2022 г. своя 90-годишен юбилей. Отличието получи нейният изпълнителен директор Йордан Чорбаджийски.

Винарна „Малката звезда“–Харманли следва древните традиции

Още една винарна бе отличена за устойчивото си развитие.

Тя се намира край Харманли и следва традициите на древните майстори от времето на траките. Това е „Малката звезда“. Тя разполага с подземна изба за отлежаване и стареене на виното, бутилираща линия, лаборатория и дегустационна, както и с уникална атмосфера за гостите, желаещи да почувстват „магията на виното“. Наградата получи технологът на избата Свилен Георгиев

ЗП Ренгин – Мюмюн Ферат, гледа грозде, кайсии и бадеми

Грамотата получи Фергин Мюмюн Ферат -  земеделски производител, който обработва 227 дка винени лозя в с. Разбойна, община Руен, област Бургас. Но в същото време вече има големи успехи в отглеждането и реализацията на кайсии и бадеми.

Свинекомплекс Голямо Враново Инвест се възроди

Свинекомплексът Голямо Враново Инвест, община Сливо Поле, област Русе доказа, че невъзможни неща няма. Компанията е основана преди 50 години и нито за ден не е спирала работа, с изключение на онези месеци през лятото на 2019 г., когато заради Африканската чума по свинете трябваше да бъдат унищожени 38 000 животни.

Сега, три години по-късно, стопанството отново е възстановило стадото. От миналата година свинекомплексът започна кампания със съдействието на Националното сдружение на общините чрез мобилни магазини да достига до всички точки на България. Наградата получи Георги Палишки, търговски директор. Министър Явор Гечев пожела на предприятието дълги години без никакви болести по животните. 

Националната асоциация на зърнопроизводителите - пример за единство

Заслужена награда получи Националната асоциация на зърнопроизводителите. Защото е сред браншовите организации, защитаващи най-активно интересите на своите членове.

НАЗ е учредена през 2006 г. от регионални сдружения на зърнопроизводители. Според организацията, учредителите "са обединени от идеята за модерно, конкурентоспособно българско зърнопроизводство“.Освен това нейният председател Костадин Костадинов, който получи отличието, е зърнопроизводител от Добрич вече близо 30 г.

СД "Квинс-Арго" и Сие  - емблема за успех

Грамотата получи и една компания, която е пример за устойчив бизнес. Всеки е опитвал яйцата на СД "Квинс-Арго" и Сие, която започна работа преди четвърт век, в село Буйново, община Търговище, а преди 10 години отвори производство и в Поморие.

Наградата от името на компанията взе Алекбер Абил. Министър Явор Гечев пожела на фирмата много скоро 85% от яйцата на пазара да са български.

Съюз на пивоварите в България с европейска репутация

Още една асоциация, чиите членове са пример за устойчив бизнес, е връстник на „Стандарт“. Наградата получи Съюзът на пивоварите в България.

Днес изследвания на общественото мнение показват, че българската пивоварна индустрия се ползва с изключително висок рейтинг на одобрение от гражданите, което й отрежда първо място по репутация в Европа. Наградата получи изпълнителният директор Ивана Радомирова.

ЕТ „Мъдър Хасан Али Фатме Али“ се прочу със сиренето си

Една малка компания в Кубрат се прослави със сиренето с марка „Скрита сила“. То вече е познато далече извън пределите на село Мъдрево, община Кубрат. И то благодарение на дългогодишните усилия на Хасан и Фатме Али.

Наградата от тяхно име взема двама кметове, изключително горди с успехите на съгражданите си. Това бяха кметът на Кубрат Алкин Неби и кметът на с. Мъдрево

НОКА брани овцевъди и козевъди 

Национална овцевъдна и козевъдна асоциацияе най-голямата браншова животновъдна организация в България. Тя активно защитава общия интерес на своите членове пред държавните и общинските органи и институции, както и пред международни и други сродни организации в страната и чужбина, като сред основните цели е повишаването на конкурентноспособността на овцевъдните и козевъдните ферми в страната. Отличието бе за съпредседателя Симеон Караколев.

Фиш инвест ООД покори Балканите

Годишните награди завършиха тематично. В Деня на свети Николай Чудотворец заключителното отличие бе за един от лидерите в отглеждането на риби не само в България, но и на Балканите - Фиш Инвест ООД.

Преди 10 години собствениците на кампанията Кирил Рапонски и Кирил Илков започват отглеждането на есетрови риби и производство на черен хайвер, с които излизат на световните пазари. Наградата получи Никола Илков, управител на Фиш Инвест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай