Защо лесопарк „Липник” е наричан Текето

Намира се до Русе

Защо лесопарк „Липник” е наричан Текето | StandartNews.com

Лесопарк „Липник”, или както местните го наричаме Текето (свещено място около манастир или където е имало манастир), е разположен в Североизточна България, в района на село Николово и на броени километри от град Русе.

Част е от горски масив от липови дървета с внушителната площ от около 20 000 декара, откъдето произлиза и името на местността. Смятан е за най-големият лесопарк на територията на България.

Изграждането и оформянето на околната зона като парк започва около 50-те години на миналия век и оттогава потокът от хора, търсещи тук тишина и спокойствие, не секва. Лесопаркът е великолепна туристическа дестинация, място за отдих и развлечения за всеки, който обича природата.

В дълбока древност в близост до някогашното алианско теке е имало стар български манастир – „Св. Илия”. След разрушаването му там започва да тече лековит извор (аязмо). Според преданията той е бил разрушен и на това място е било построено “Текето”, което на свой ред бива съборено по време на войните с Русия в първите десетилетия на 19-ти век.

Впоследствие до извора е изградена скулптура изобразяваща римската богиня на лова Диана, наричана от местните "бялото момиче".

Водите на минералния извор днес пълнят малък басейн, в който посетителите и най-вече влюбените хвърлят символично монети за здраве и любов.

Езерото е неизменно любимо място за риболов и дава възможност за разходка с туристическа лодка. Освен възможност да се наблюдават тренировките на гребците, често тук се организират национални и международни състезания по гребане и водомоторен спорт.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай