Тайните на Харамийската пещера

В близост до Дяволското гърло

Тайните на Харамийската пещера | StandartNews.com

Харамийската пещера е една от най-екстремните за посещение. Тя се намира в Триградското ждрело в близо до известната пещера Дяволското гърло. Тя е един от обектите за екстремен туризъм – посещение на необлагородена пропастна пещера.

До входа на пещерата води пътечка, започваща от паркинга при Дяволското гърло – 10 минути изкачване през борова гора. Пещерата има два входа – по-точно вход и изход - две различни пещери, които са обединени от пропаст. Входът е труднодостъпен – достига се след изкачване на 20-метрова отвесна стена. Следва наклонен възходящ участък, обезопасен с метално въже.

В пещерата са открити останки от първобитни хора – техни макети, разположени в естествено осветената входна част, са една от атракциите в Харамийската пещера. Вътрешната част не е оборудвана със светлини – влиза се със собствено осветление и защитно облекло. Във вътрешността на пещерата има няколко малки зали. Входът на една от тях е много тесен – преминава се пълзешком.

Следва най-интересната и вълнуваща част на пещерата – спускане в 43-метровата пропаст към огромна зала, дъното на която е покрито с каменни блокове. Тази зала е естествено осветена от втория вход на пещерата, който всъщност е "изходът". За преодоляването на този участък е необходимо пълно доверие към инструкторите и екипировката.

От "изхода" друга пътечка с панорамна гледка към Родопите отвежда обратно до паркинга при Дяволското гърло. Харамийската пещера дава възможност на всеки желаещ да се докосне до истинско екстремно преживяване. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
sour815
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи
Зорница
преди 2 месеца

Здравейте, не съм пещерняк. Искам са питам може ли не пещерняк да се изкатери просто до входа и да влезе да види в тая пещера останките от първобитните хора?

Откажи