Пещерата с дървото изуми туристи. Крие удивителни чудеса

Тя е позната като „Голямата ниша“

Пещерата с дървото изуми туристи. Крие удивителни чудеса | StandartNews.com

Пещерата с дървото до село Ботуня е позната като „Голямата ниша“ и „Водната пещера“. Дупката на тавана ѝ, заета от короната на високото дърво я прави така интересна и уникална. Разположена е в скален венец до село Ботуня.  

Дървото е черница. Висока е около 10 метра, но изглежда младо дърво. Хората от селото обаче я помнят отпреди поне 30-40 години. 

Снимка: Facebook

В подножието на венеца тече самата река Ботуня. Отгоре на скалния венец, съвсем близо до отвора на Голямата ниша може да се види още зид от стара антична крепост. В скалния венец са се образували още няколко пещери, но тази е най-впечатляваща.

И ако пещерата впечатлява с дървото, то реката в ниското крие още удивителни чудеса. В западния край на село Ботуня минаваме по стар мост към местността “Сопово”. Пътят е около 2.5 километра и по-голямата част от него е през полето. 

По права линия каньонът на река Ботуня с абразивните кладенци и пещерата с дървото са само на около два километра и половина разстояние едно от друго. За да стигнете с кола от едното до другото място, ще изминете с кола близо 10 километра.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай