Пещерата с бисерния блясък на капките

Тя е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато

Пещерата с бисерния блясък на капките | StandartNews.com

Пещера „Бисерна“ („Зандана“) е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато. Първите съобщения за нея са от 1928 г. от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж. Сериозното проучване започва през 1968 г. от шуменски и софийски спелеолози.

Името си Бисерна получава от бисерния блясък на капките осветени по сталактитите от фенерите на нейните изследователи. С цел опазване на колониите от прилепи пещерата е затворена за посещение от посетители в определени периоди от годината. 

В резултат на няколко експедиции са изследвани и картирани 2 200 м от пещерата. През 2003 г. пещерният клуб при туристическо дружество „Мадарски конник“ гр. Шумен продължава проучванията и открива нови галерии, при което дължината на пещерата “нараства” дo 2 716м. 

Пещера "Бисерна" е млада, според учените тя е на възраст около 3,5 милиона години, а за образуването само на сантиметър от многобройните скални образования са необходими 100 години.

Тя се намира в м. „Кьошкове“, на 1 км западно от гр. Шумен и на 404 м надморска височина. Пещерата е наклонена, възходяща, разклонена, двуетажна и водна, с постоянно изтичаща от нея вода. Входът й е на около 50 м по-ниско от билото на платото и е със североизточно изложение. Развита е в два етажа (Горна и Долна галерия). Долният етаж е подземна река. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай