От съкровищата на Родопите-извор с естествено газирана минерална вода

В близост до него се крие друго чудо

От съкровищата на Родопите-извор с естествено газирана минерална вода | StandartNews.com

В малкото родопско селце Михалково се крие извор с естествено газирана минерална вода. Това е четвъртото място в Европа с подобен извор. Той се намира на 2 км. от село Чуреково. В близост се намира и извор "Персенк", чиято вода е с най- ниска минерализация в България. 

Изворът е открит през 1936 г. В края на 30-те години на XX век решават да превърнат водат в свой основен поминък. През 1956 г. за първи път се напълва ръчно бутилка с михалковската вода и става експонат на Пловдивския панаир.

В продължение на десетилетия с упорития труд  на работници и специалисти от дървена барака в която са пълнили водата сега се разраства като модерна и голяма фабрика с нови производствени мощности.

Тази атракция привлича много посетители, а местните се надяват селото им да се превърне в туристическа дестинация и да спре обезлюдяването на района. Местните се хвалят, че естествено газирана минерална вода освен при тях, има във Франция, Русия в Германия. Естествено газираната минерална вода извира от 70 метра дьбочина.  Температурата й е 24 градуса. Водата от чешмата и да пие директно от извора.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
bekka
преди 5 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи