Музей пази забележителни артефакти

Разположен в Северозападна България

Музей пази забележителни артефакти | StandartNews.com

Кнежа е разположена в Северозападна България, на 30 км. Южно от р. Дунав, като обхваща централната равнина между двете реки и р. Скът. На 24 ноември град Кнежа посрещна своята 80-годишнина.  На територията на общината се намират четири обекта - недвижими културни ценности с национално значение и седем обекта от местно значение – разкрити предимно в резултат на археологически проучвания. Общинският исторически музей е една от забележителностите в Кнежа, предават от БНР.

Началото на музейното дело в града е поставено в началото на 1971 година, с откриването на първата музейна експозиция. Голяма заслуга за този успех има краеведът Стефан Петров, който още през1968 г. започва публикуване на поредица от исторически статии за миналото награда, а през 1969 година официално започва да организира и активна събирателска дейност, за създаването на оригинална музейна сбирка.

През различните исторически епохи землището на Кнежа е населявано от народите на: траки, славяни, прабългари, римляни, келти, гърци и др.

Едни от интересните експонати в Археологическата експозиция са Тракийски и келтскио ръжия отV - Iв. пр. Хр., както и железен меч, обкована щит, дръжка от железен нож, открити в местността Кошутаняка, а също и глинени съдове отXX-VIв. пр. Хр. и предмети от камък, рог, кост и желязо отV – Iв. пр. Хр.

В музея се съхраняват стари български и турски документи и вестници, материали за видни личности от Кнежа и родословието на много фамилии, както и за предприятия, учреждения, организации, материали за училища.

Сведения за участниците във войните от 1885, 1912-1913,1915, 1941 год. оригинални снимки, негативи, репродукции…Също така са съхранени исторически документи за Аспаруховия вал – едно от трите гранични и укрепителни съоръжения в северозападна България и за Кралската босненска фамилия Кнежевич, живяла през ХIVвек на територията на град Кнежа.

Етнографската експозиция представя материалната и духовна култура на населението от нашия край. Представено е традиционното жилище на българите с неизменното огнище и съответните предмети от бита –синия, керамични съдове, традиционни инструменти, хурки, вретена, стан, чекръци…

Може да се видят и предмети, използвани в земеделието, животновъдството, лозарството; шивашка и плетачна машина и др. Интересни са и оригинални накити и традиционни народни пафти и бижута. Колекцията от възрожденски оръжия съдържа пушки, револвер, сабя, кама и нож. Вниманието на посетителите е привлечено и от мистичния оброчен камък.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Totjo
преди 4 месеца

Абе докога с тия лъжи за траки, прабългари и славяни, а? Не ви ли е малко срам?

Откажи