Ключова среща на археолозите

На 14 февруари се отбелязва и Денят на българската археология

Ключова среща на археолозите | StandartNews.com

Четиридесет и първата Среща на археолозите от Югоизточна България ще се проведе в Историческия музей на град Поморие на 14 февруари, съобщават от пресцентъра на общината в морския град.

На предстоящата конференция ще бъдат докладвани резултатите от разкопките на праисторически и надгробни могили, антични и средновековни градове и крепости, некрополи и други. 

Очаква се в нея да участват археолози от областите Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Хасково, както и от Национален археологически институт НАИМ – БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, които са правили проучвания в района на Южното Черноморие. 

Организаторите от Историческия музей в Поморие поясняват, че освен празник на лозари и винопроизводители, от 1971 г. на 14 февруари се отбелязва и Денят на българската археология. 

Първата среща на археолозите от Югоизточна България се провежда през 1982 г., когато група млади археолози решават да създадат регионална конференция, където гилдията да отчита всяка година резултатите от своите открития, се допълва в съобщението.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай